4.2.24

Trenčanské Teplice 2023


Při kontrole příspěvků jsem zjistila,že jsem zapomněla na letní týdenní pobyt na Slovensku.
Již po třetí během 6 let jsem navštívila Trenčanské Teplice na Slovensku.Nemohla jsem si to nechat ujít,je to moje srdcová záležitost.Lázně patří k nejstarším a nejvyhledávanějším lázním na Slovensku.Proslavily se sirnatými léčivými prameny s teplotou vody 37-42°C a jsou využívány především k léčbě pohybového aparátu.Leží v n.m.272 m n.m.v malebném údolí uprostřed lesů Strážovských vrchů.Lázně se 7 prameny mají bohatou historii,sahající až ke starým Římanům,obývajícím Trenčín.Od 13 do 19 století patřily vždy k Trenčanskému hradu.Podle staré pověsti léčivé prameny objevil chromý pastýř při hledání zatoulané ovečky.Narazil na malé jezírko s horkou vodou,ze kterého se šířil sirný zápach a již po několika koupelích v něm se uzdravil,tak praví pověst.V letech1911-1923 v Trenčanských Teplicích pracoval jako lékař Antonín Čapek,otec Karla a Josefa Čapkových.Karel Čapek jej zde často navštěvoval a také zde napsal řadu svých významných děl.



Uhbytovaní jsme byli 8 dnů v hotelu Pax s plnou penzí.Součástí pobytu bylo 12 léčebných procedur.Z hotelu se přímo chodilo na většinu procedur spojovací chodbou.

Počasí bylo nádherné a tak jsme si užili i vycházky do okolí, koupání a dalších welnes procedur. Samozřejmě že byl čas i na posezení u kafíčka nebo skleničce vínka
Městečko je velice malebné,se spoustou architektonických prvků a hezkých vycházek do okolí.
   







                                                                                                               












Hotel Most slávy je spjat s Mezinárodním filmovým festivalem Art Film,díky němuž navštěvovaly lázeňské město hvězdy filmového plátna z celého světa.Byly oceňovány mosaznou plaketou se jménem.Cenu si převzalo víc jak 40 významných domácích a světových osobností.V lázeňské parku je také Most slávy,kde je mnoho dalších plaket s významnými světovými jmény.




Architektonickým skvostem města jsou lázně Hamman,které jsou kopií lázní postavených v Egyptě pro místokrále Ismaila.Návštěva patří k nezapomenutelným zážitkům i s tancem turecké tanečnice.




V době našeho pobytu bylo dosti teplo,tak přišlo vhod se zchladit u místních vodotrysků.


Mimo procedur jsme chodily s kamarádkou na výlety do okolí a na místní bazén.



Netradiční ubytování nabízí hotel v korunách stromů.Ubytování v chatičkách,s ranní donáškou snídaně.




Pěkná procházka parkem je také k jezírku Baračka











Ješě jednou jsme si s kolegyní tam zajeli vláčkem,který objížděl celé lázeňské město


V teplých dnech také nebylo na škodu koupání v bazénu Grand,který byl naproti našemu hotelu.




V Trenčanských Teplicích je spousta hezkých procházek,např na Vyhlídku jelen,ke které se váže zajímavá pověst,ale to by bylo na dlouhé povídání.

Z vyhlídky je krásný výhled do údolí lázní




Tak to bylo v kostce asi vše o pobytu v lázních Trenčanské Teplice,na které ráda vzpomínám.🌺🌼

8 komentářů:

  1. V této temné a větrné době to byl příjemný příspěvek plný sluníčka a koupání. Pěkné dny přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano,máš pravdu,v tomto ne zrovna přívětivém počasí je to vzpomínka na léto.🌼

    OdpovědětVymazat
  3. Evi to jsou moc krásné fotografie a zjímavý článek. Zaujalo mě to ubytování ve stromech. Jinak město je opravdu moc krásně a určitě jste si to užili. Bylo tam kam jít a bylo i co obdivovat. Děkuji za úžasnou podívanou, krásné fotografie a seznámení s tímto nádherným lázeňským městem. Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Evi,to by byla velká škoda,kdyby jsi zapomněla sem dát tento příspěvek.Lázně jsou nádherné.
    My jsme byli na podzim a teď se podívat v lázních,ale není to ono.Léto je léto a vše jinak vypadá.
    Krásně jste si to s kamarádkou užily.Taky bych někam jela,manžela bych nechala doma s kočičkou.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Evi, mám moc pěkné dojmy z tvého pobytu v lázních. Na Slovensku jsem byla několikrát jen v Bešeňové, co se týká koupání v termální vodě.Ovšem líbilo se mi tam všude, a jistě ještě bude. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Evi ko,tam jsme byly v lázních a bylo fajn. Za ten žebřiňák jsme chodili do kavárny na kafíčko a teplý jablečný štrůdl 🍀

    OdpovědětVymazat
  7. Evičko, to je nádhera. V T. Teplicích jsem jednou byla navštívit tatínka, když tam léčebně pobýval. Moc se mi tam líbilo. Od té doby se jistě mnohé změnilo a je to opravdu krásné město. Hned bych se jela nechat hýčkat někam do lázní. Hezkou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  8. To je moc pěkně zpracovaný příspěvek a pobyt tam je hodně lákavý. Chce to taky mít štěstí na počasí, o nějakém pobytu na Slovensku uvažuji. Fotografie se povedly. 👍

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili