3.6.24

Zámek Doudleby nad Orlicí

Z architektonického hlediska je zámek Doudleby nad Orlicí velmi zajímavý.Jedná se o pozdně renesanční skvost s unikátními sgrafity jak na vnější fasádě,tak i na vnitřním dvoře a dokonce i na 7 m vysokých komínech.Plášť zámku a vnitřní nádvoří pokrývají sgrafita kobercového vzoru,která nejsou k vidění jinde ve světě.


Zámek je unikátní i tím,že Bubnové ho nejen postavili,ale zůstal jim (vyjma období totality)po všechna staletí až doposud,zatím co ostatní zámky se často prodávaly a měnily majitele.


Stavba doudlebského renesančního zámku byla dokončena v r.1590 a byl využíván jako lovecký.Zámek má tzv."obranný charakter"v tom smyslu,že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran.Uvnitř jej obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.Ty původně nesly dřevěnnou pavlač,která byla r.1630 nahrazena kamenným ochozem.Z této doby pochází také kamenný vstupní portál do zámku.



V r.1948přešel uzámek na 40 let do rukou státu.Majitelé emigrovali do Rakouska,odkud se po r.1989 vrátili.Sorozenci se o majetek rozdělili v r.2006 a majitelkou zámku se stala paní Eleonora DujkováTa v r.2018 zemřela a v současné době se o doudlebský majetek stará její syn Petr Dujka (na obrázku)který nás osobně přivítal.
Vybavení interiérů je nádherné
























ZRCADLOVÝ SÁL
Motivem fresky je "Sešlost bohů".Nově zrekonstruovaný Zrcadlový sál slouží často i ke kulturním akcím,vernisáže,koncerty a svatby.




Za zmínku také stojí krásná kachlová kamna,která jsou ojedinělá a největší v České republice.
Chloubou zámku je i zámecká kaple,která má bohaté štukové rámování s ozdobným zlacením.Tři lunety klenby jsou vyplněny malbami s postavami světců.Nad oltářem je medailon sv.Jana Nepomuckého.Kaple je příležitostně využívvána pro soukromé rodinné účely.

Prohlídku zámku jsme zakončily v krásné zámecké kavárně při dobrém kafíčku.