3.6.24

Zámek Doudleby nad Orlicí

Z architektonického hlediska je zámek Doudleby nad Orlicí velmi zajímavý.Jedná se o pozdně renesanční skvost s unikátními sgrafity jak na vnější fasádě,tak i na vnitřním dvoře a dokonce i na 7 m vysokých komínech.Plášť zámku a vnitřní nádvoří pokrývají sgrafita kobercového vzoru,která nejsou k vidění jinde ve světě.


Zámek je unikátní i tím,že Bubnové ho nejen postavili,ale zůstal jim (vyjma období totality)po všechna staletí až doposud,zatím co ostatní zámky se často prodávaly a měnily majitele.


Stavba doudlebského renesančního zámku byla dokončena v r.1590 a byl využíván jako lovecký.Zámek má tzv."obranný charakter"v tom smyslu,že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran.Uvnitř jej obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.Ty původně nesly dřevěnnou pavlač,která byla r.1630 nahrazena kamenným ochozem.Z této doby pochází také kamenný vstupní portál do zámku.



V r.1948přešel uzámek na 40 let do rukou státu.Majitelé emigrovali do Rakouska,odkud se po r.1989 vrátili.Sorozenci se o majetek rozdělili v r.2006 a majitelkou zámku se stala paní Eleonora DujkováTa v r.2018 zemřela a v současné době se o doudlebský majetek stará její syn Petr Dujka (na obrázku)který nás osobně přivítal.
Vybavení interiérů je nádherné
























ZRCADLOVÝ SÁL
Motivem fresky je "Sešlost bohů".Nově zrekonstruovaný Zrcadlový sál slouží často i ke kulturním akcím,vernisáže,koncerty a svatby.




Za zmínku také stojí krásná kachlová kamna,která jsou ojedinělá a největší v České republice.
Chloubou zámku je i zámecká kaple,která má bohaté štukové rámování s ozdobným zlacením.Tři lunety klenby jsou vyplněny malbami s postavami světců.Nad oltářem je medailon sv.Jana Nepomuckého.Kaple je příležitostně využívvána pro soukromé rodinné účely.

Prohlídku zámku jsme zakončily v krásné zámecké kavárně při dobrém kafíčku.




3 komentáře:

  1. Evi, super. Máte bezvadný klub. V Doudlebech jsem také ještě nebyla. Skvěle si vše nafotila.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, perfektní reportáž z nádherného zámku. Ráda bych se tam také podívala, ale asi už to zůstane jen přání. Zámek i interiéry jsou nádherné. Viděla jsem vše i v pořadu Modrá krev. Ale návštěva tohoto zámku už zůstane pro mě jen přání. Tak se moc ráda zase přijdu podívat k Tobě na úžasný příspěvek semna blog. Děkuji za krásnou podívanou a hezký text. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  3. Evičko, nemáme to daleko, mám tenhle zámek moc ráda. Ta sgrafita jsou nádherná, komíny unikátní, historie pohnutá (a kde není, že). Byli jsem tam už i na několika koncertech a pořádají se tam před zámkem farmářské trhy.
    Věřím, že se vám tam líbilo. Děkuji za reportáž a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili