31.5.24

Muzeum krajky Vamberk

 


Z Letohradu jsme přejeli autobusem do Vamberka,který je svázán s historií paličkovaných krajek téměř 400 let.V jejich průběhu se stal centrem krajkářské výroby. V r.1889 byla zde zřízena krajkářská škola ,která napomohla udržet a dále rozvíjet vysokou úroveň místní znalosti paličkování,stejně jako Muzeum krajky založené r.1929.Tradice výroby se zde udržela až do 20.století. Na náměstí se nachází kostel sv.Prokopa.
Byl postaven v letech 1712-1713 pány z Kolovrat na místě původního kostela ze 14.století.Současnou podobu získal rekonstrukcí po požáru r.1898. Chloubou kostela jsou varhany z počátku 18.století a krypta  s křížovou klenbou.Jsou zde ukryty mumie vesměs ze 17.-18.století.Uvnitř jsme ale nebyli,poněvadž kostel byl zavřený.
Zajímavá je také novorenesanční kašna na náměstí,pocházející z r.1869.Sochařskou výzdobu představují alegorie čtyř postav sedících okolo sloupu,znázorňujících zdejší pracovní činnosti obyvatel.Původně sloužila jako zásobárna pitné vody,dnes je využita jako fontána.

V r.1904 byla na náměstí odhalena socha Mistra Jana Husa.Památka je pravděpodobně druhou nejstarší stojící plastikou Mistra Jana Husa na území české republiky.
Vamberk je hezké a zajímavé město.


Hlavním cílem naší návštěvy bylo ale Muzeum krajky.Tato jedinečná expozice ukazuje vývoj české krajky od 18.století až do současné doby.
Traduje se,že paličkování krajek přinesla na Vamberecko belgická šlechtična Magdalena Grambová v první třetině 17.století.
Krajky se od druhé poloviny 19.do začátku 20.století ve Vamberku vyráběly téměř v každé domácnosti.
  Tradice paličkovaných krajek je ve Vamberku stále živá a od r.2002 jsou zde pořádána Bienále české krajky a město vítězná díla kupuje.Budova muzea krajky je památkově  chráněnou stavbou,postavenou r.1916 architektem Oldřichem Liskou.Nese jméno Bednářova vila podle svého majitele Antonína Bednáře,který byl uznávaným vambereckým průmyslníkem a zasloužil  se o rozkvět Krajkářské školy ve Vamberku.Kromě historických krajek představuje muzeum unikátní kolekce z EXPO Brusel 58 a EXPO Montreal 67




































Na závěr prohlídky si mohl každý koupit v recepci něco na památku za "mírné"ceny.
Nelze jinak,než obdivovat šikovné ruce českých žen,které vytváří nádherné krajkové věci dodnes v krajkářské škole.
Po zhlédnutí této krásy a obědě jsme ještě zavítali na zámek Doudleby nad Orlicí.O tom ale až v příštím článku.

7 komentářů:

  1. Evičko, měli jste krásný výlet, pokochala jsem se krásnou krajkou. My máme naplánován výlet do Lednice spojený s ochutnávkou vín ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Evi,krásný zájezd.Muzeum krajky by se mi moc líbilo.Krajku mám ráda dokonce jsem i uměla paličkovat.Chodily jsme s kolegyní do kurzu.
    Škoda,že je to dost daleko
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Evi to je nádhera. Obdivuji paličkovné krajky a kfdyž jsme byli s manželem loni na výletě, tak jsme navštívili výstavu paličkované krajky, ale přesně už nevím jestli v Mladé Boleslavi něbo někde jinde...ale bylo to úžasné vidět tu nádheru!

    OdpovědětVymazat
  4. Tam bych se také řada podívala. Skvělý zájezd.

    OdpovědětVymazat
  5. Další místo, kde jsem už roky nebyla. Je to nádhera, co dokážou ženské ruce, tedy některé :o)
    Evičko, měj pohodové dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem tam vlekla vnučky a jindy kamarádky a vždy jsem měla úspěch. Zato manžel při čekání byl nervozní, kdy že se mu vrátíme. Pěkně jsi to pojednala a fotkami doplnila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili