29.9.24

Vysoké Tatry,1.den


29.8.2024-1.9.2024 jsme se vydali na poznávací zájezd do Vysokých Tater.Ráno jsme vyjeli brzy autobusem z Přerova.Krátká zastávka byla  v obci Hrachovec na frgály,které byly výborné a velký výběr.Po občerstvení a kafíčku následovala prohlídka středověké dědiny Paseka pod hradem Strečno.




Středověká vesnice Paseka se nachází v podhradí hradu Strečno.Areál postavený v r.2013 podle dobových středovškých staveb se skládá z 5 malých,kompletně vybavených  dřevěných domků se slaměnými střechami.Je zde dům středověkého pekař,rybáře,lidové léčitelky a útulna pro poutníky.






Sočástí vesnice je i funkční zvonice a studna.Při stavbě vesničky byly využity tradiční materiály-dřevo a rákosí.Celý prostor ve stylu amfiteátru s lavičkami slouží na ukázky řemesel a kulturní vystoupení.Součásti areálu je i dětské hřiště s motivy hradní architektury.



Pak následoval pěší výstup k hradu (487m/50m převýšení) a jeho prohlídka.






Hrad Strečno byl vybudován počátkem 14.století jako strážní objekt u brodu přes Váh,kde se vybíralo mýto.Původně sestával z hradní věže a malého prostoru obehnaného hradbou.Při několika přestavbách přibývaly k tomu další budovy,paláce a hradby.Ve 14. a15. století bylo Strečno královským hradem a později majetkem šlechty.Nejznámnějšími majiteli hradu byli František Vešeléni,pozdější uherský palatin a jeho zbožná a dobrá manželka Žofie Bosniaková.





Na konci 17.století,z nařízení císaře Leopolda I.byl hrad zbořen.Demoliční práce postihly zejména opevnění a střechy paláců,hradní studna byla zasypána.Téměř 300 let hrad Strečno chátral.Po náročných rekonstrukcích zpřístupnilo  v r.1995 Považské muzeum národní kulturní památku pro veřejnost.














Milovníky záhad zaujme příběh Žofie Bosniakové,šlechtičny,která na hradě žila v polovině 17.století.Byla údajně velmi štřědrá,pomáhala chudým lidem,zřizovalasirotčince a rozdávala malé chleby,kterým se dodnes říká bosniaky.Zemřela velmi mladá ve 34 letech a její tělo se v rakvi zázračně zachovalo neporušené.To přilákalo mnohé poutníky,dodnes je uctívána a usiluje se o její blahřečení.

Po prohlídce hradu jsme pokračovali do Nového Smokovce,kde jsme měli ubytování v hotelu Palace.Odtud jsme pak vyráželi na turistické vycházky.Povídání o tom si necháme na další článek.


4 komentáře:

  1. Evi, to jsou nádherné fotografie. Kolem hradu Strečno jsme projížděli, když jsme kdysi jeli na Zemplínskou Šíravu. To už je fakt dávno...Byl hodně vysoko nad námi, ale i zespodu byl ten pohled úžasný. Nevím, jestli byl tehdy hrad přístupný. Projížděli jsme dole podél řeky Váh ...zbyly mi hezké vzpomínky na tehdy krásnou dovolenou. Přeji ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Evičko, moc děkuji za zajímavou reportáž. Vesnička je roztomilá, na Strečno ráda vzpomínám... Povedly se ti moc krásné fotky!
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný návrat díky tvým fotografiím do překrásného Slovenska. Loni jsem tam byla na zájezdu hned dvakrát a jela bych zas.
    Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Evi, máš na mysli Hrachovec, místní část Valašského Meziříčí? Cyrilovy frgály jsou vyhlášené. Na Statečně už jsem nebyla hodně let. Vždy jedeme jen kolem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili