8.7.23

Sezimovo Ústí,výlet do Tábora a klášter Klokoty

 Při půldenní cestě do Tábora jsme se zastavili na poutním místě v Klokotech na jižním okraji města Tábor.Nachází se zde klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie Klokotské.Areál s přilehlým hřbitovem a křížovou cestou je umístěn nad tokem řeky Lužnice.

Ve 13.století zde stávala tvrz,ale již ve 14.století zde byl postaven malý poutní kostelík.V r.1421 jej však nechal pobořit v husitských válkách Jan Žižka.V r.1679 získali areál benekditini a vybudovali zde klášter podle J.B.Santiniho.Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie odkazuje na zjevení,které se odehrálo v 700m vzdáleném místě,kde je kaplička s pramenem vody.











Prostor okolo kostela obklopují zastřešené,dovnitř otevřené ambity s osmibokými kaplemi v rozích,které jsou jako na kostele zakončeny kopulemi s cibulovitými báněmi.Věží je v areálu deset a každá nese svůj zvon,jejichž chorál tvoří zvukovou kulisu místa.Kaplí je pět a jsou zasvěcené sv.Anně,sv.Vavřinci,sv.Vojtěchu,sv.janu Nepomuckému a Panně Marii.Výjevy z jejich života patří k výzdobě kaplí.











Komplex byl dokončen v r.1734 a řadí se mezi skvosty evropského baroka.Patří také k Národním kulturním památkám.Na Vánoce zde bývá vyřezávaný dřevěnný Betlém.



Po prohlídce kláštera Klokoty jsme zavítali do Tábora