6.8.17

Lázně Jeseník 1.část

Lázně Jeseník nebo spíše Priessnitzovy léčebné lázně se nachází na severozápadním okraji města Jeseník.Do roku 1948 šlo o osadu města s názvem Gräfenberk. Lázně se nachází uprostřed krásné přírody a právě tam jsme byli od 15.6-23.6.trochu povzbudit svou tělesnou schránku.
Za datum vzniku lázní je považován r.1822 i když kvůli problémům získal Priessnitz povolení léčby až v r.1831.Oficiální povolení císařské komise k provozu lázní obdržel o 6 let později.Už v r.1839 se v lázních léčilo 1544 osob.z toho 120 lékařů z celé Evropy.Gräfenberg se rozrůstal a měnilo se složení klientely.

Muzeum zakladatele
Vincenz Priessnitz (1799-1851) se stal zakladatelem vodoléčby a založil první vodoléčebný ústav na světě.
Balneopark je spojením moderní vodoléčby a odpočinku v horském prostředí s výhledy na hřebeny Hrubého Jeseníku.
K hostům patřila šlechtická elita z celé Evropy,scházely se zde významné osobnosti z kultury i politiky včetně vládnoucích dynastií.Patřil k nim např.N.V.Gogol,pruský král Vilém,hrabě Karel Nostic,dokonce i otec císaře Františka Josefa I.arcivévoda František Karel.V r.1850 se zde léčila první lékařka světa Elizabeth Blackwell.
Lázně disponují mnoha pensiony a hotely,které leží uprostřed krásné přírody.
Léčba je založena na využití přírodních léčivých zdrojů.kombinovaných s nejmodernějšími léčebnými a rehabilitačními metodami.
My jsme byli ubytovaní v léčebném domě Jan Ripper.Nově zrkonstruovaný lázeňský dům nese jméno zetě V.Priessnitze a stojí v klidném prostředí centra areálu.asi 50 m od objektu Balneoterapie s výhledem na horské panoráma.

Hlavní lázeňská budova dům Priessnitz leží ve výšce 620 m n.m.Byl postaven v r.1910 podle projektu vídeňského architekta Bauera v secesním stylu .Tvoří dominantu širokého okolí.Poskytuje hotelové a léčebné služby na vysoké úrovni.
Přímo v lázeňském domu Priessnitz jsou poskytovány pod odborným vedením lékařů a rehabilitačních pracovníků vodoléčebné procedury,uhličité koupele,masáže,magnetoterapie a další speciální terapie.


Nad sanatoriem je vyhlídková věž,ze které je překrásný rozhled na celé panorama Jeseníků,s výhledem až do Polska.

BALNEOPARK
Jedná se o speciální "vodní zahradu",která je současně dílem zahradní architektury a tvorby krajiny.Můžete se v ní brodit potůčky,vyzkoušet Priessnitzovy lavičky nebo střiky.Na nejodvážnější čekají přírodní léčivé sprchy.Ten nejpříjemnější pocit relaxace se však zažije na mateřídouškou provoněných slunečních terasách.



Nepřekonatelné vůně bylinkových zahrádek se nacházejí v celém areálu lázní...
PŘÍRODNÍ LÁZNĚ DOLNÍCH A HORNÍCH KONČETIN
Pro koupel nohou je určen bazének s hloubkou 60 cm.Důležitá je správná technika,doporučuje se čapí pochod.Ve dvou žulových vanách vedle bazénku můžeme vyzkoušet koupel rukou.Pokud procedury založené na střídání chladné vody a tepla v Balneoparku vyzkoušíme,slovy odborníků podpoříme svůj nervový systém,stimulujeme samoléčebné mechanismy těla a výrazně zvýšíme odolnost organizmu proti infekci a psychickému stresu.

Oblíbený je také bazének s výškou hladiny 20 cm,jehož dno je vyskládáno z oblázků různých velikostí.Dokonale si v něm promasírujeme plosky nohou.
                                                                     SLUNEČNÍ STRÁŇ NA jIŽNÍM SVAHU
Nad Priessnitzovým sanatoriem leží na Jižním svahu příkrá travnatá plocha,na níž se nachází kamenná kompozice zvaná Cesta života.Tvoří ji 11 kamenných objektů z malých kamínků a trojrozměrných soch.
Nejznámější je Sluneční brána-dva kameny svisle postaveny a třetí na ně položen vodorovně.
Dílo vytvořil brněnský sochař Jan Šimek vr.1985.

KOLONÁDA
Je 1120 m dlouhý okruh,v jejímž středu je hrobka V.Priessnitze





Krom mnoha laviček,altánků i vhlídek je zde bronzový lev-znak lázní.Traduje se ,že se splníí přání tomu,kdo se dotkne špičky jeho ocasu.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji že jste se zastavili