12.10.19

Roháče



ZÁPADNÍ TATRY-ROHÁČE,1 den

V měsíci září jsem absolvovala druhý týdenní zájezd se STP na Slovensko


První den v neděli jsme vyjeli směr Slovensko.Zastavili jsme se v kysucké obci Stará Bystrica,kde je první unikátní slovenský orloj.Po pražském a olomouckém je třetí v bývalé federaci .Je to nejpřesnější orloj na světě řízený počítačem.Stál 133 tisíc eur a na jeho vytvoření se podíleli i Češi.Do kysucké obce se sjíždějí stovky návštěvníků podívat se na něco nevídaného.To co nemá ani hlavní město se podařilo zrealizovat v obci ležící na cestě z Čadce na Oravu.

Roháče

 Ubytování,Julianin Dvor

Byli jsme ubytovaní ve velmi pěkném hotelu Julianin Dvor.Hotel poskytoval podmínky jak pro ubytování,stravu i zábavu.Denně jsme vyjížděli na zájezdy do zajímavých míst v oblasti Roháčů.

Roháče

 Druhý den našeho putování v Roháčích začal ne nejlepším počasím.Vydali jsme se nenáročnou turistickou cestou na salaš.Zhlédli jsme hospodaření na salaši,výrobu a ochutnávku místních specialit,žinčicu,ovčí sýry...

Roháče

Třetí den dopoledne nás čekala návštěva Demänovské ladové jeskyně,která se nachází v Národní přírodní rezervaci Demänovské doliny.Je dlouhá 1975 m.Ledová výplň se vyskytuje v aspodních částech jeskyně.Žije tam 8 druhů netopýrů.

Roháče

Čtvrtý den po snídani vedla naše cesta na prohlídku Oravského hradu.Se systematickým budováním obranného systému dolního hradu se začalo v 16.století.Postupně se formoval,měnil a upravoval až do podoby kteerou má dnes.První hradní brána je dodnes jediným vstupem do areálu hradu ,který je také jediným východem.Systém dalších bran vede až na Hlavní nádvoří ,odkud jsou přístupné ostatní části hradu.