18.10.17

Bratislava,Děvín


V srpnu jsme byli navštívit vnuka v Bratislavě.Ubytovaní jsme byli u nich na chalupě na Děvíně. Hrad je malebná zřícenina, shlížející z vysoké skály na soutok Dunaje a Moravy.Je odsud překrásný rozhled až do Rakouska a na Podunajskou nížinu.V minulosti se zde nacházelo významné hradiště s kamenným kostelem.Také se tu psaly kapitoly slavných slovenských dějin.
Z terasy jejich chalupy je hezký výhled na hrad
Jeden teplý letní večer se na hradě konal v přírodním divadle koncert .kde účinkovali Václav Neckář,Marie Rotrová a jejich slovenská skupina.Byl to hezký zážitek..

Další dny našeho pobytu jsme využili k návštěvě divadla v Mörbischi (Rakousko),městečka Rust a jezera Neusiedlersee.O tom v dalších článcích.

Neusiedlersee


Nedaleko Bratislavy,v blízkosti hranic Rakouska a Maďarska se nachází bezodtokové,mírně slané Neziderské jezero.Vedle Balatonu jde o jediné stepní jezero v Evropě.Jeho hloubka dosahuje maximálně 2 metry a také díky tomu se stalo rájem pro jedinečnou faunu a flóru.Jezero se nachází na ploše 320 km čtverečných a leží v nadmořské výšce 115 m.
Roční období se zde projevují velmi zajímavě.Zatím co v létě se rozměry jezera zvětšují, v zimě při tuhých mrazech promrzá až ke dnu a vzniká tak největší přírodní kluziště v Evropě.

Mörbisch,Rakousko


Divadlo Mörbisch

Také jsme si udělali jeden hezký letní večer výlet do kouzelného divadla na jezeře.Byl to opravdu nádherný zážitek.Počasí bylo letní,opereta s nádhernou výpravou překrásná.Jeviště je vybudováno na hladině jezera.


Rust Rakousko



Rust není známý jen svými historickými památkami,ale také velkým množstvím čápů,kteří sem v březnu přilétají.Z toho důvodu bývá Rust označován jako "Město čápů".Ptáci zdwe hnízdí,vyvádějí mladé a na konci srpna město opouští a odlétají do teplých krajin.Město je každý rok na invazi čápů připraveno,na střechy domů bývají umisťovány plošiny,kde si ptáci mohou stavět svá hnízda.Město i místní lidé jsou na čápy již zvyklí a snaží se o jejich ochranu.