24.7.21

Štramberk

 

Tak zase po delší době jsem se někam vypravila.Na pozvání spolužáka z průmyslovky jsme s kamarádkou zavítaly na 2 dny do Kopřivnice a Štramberka.Spolužák bydlí v Kopřivnici,kde nás také ubytoval v krásném penzionu a autem jsme podnikali výlety po okolí.První den jsme prošli Štramberk,samozřejmě vyšli na Štramberskou Trúbu.Bylo 30°C a my se vydali z náměstí po 180 příkrých schodech nahoru.


Vyhlídka po okolí byla nádherná


Štramberská Trůba je věž původního štramberského hradu,založeného koncem 13.století.V r.1783 se část hradu zřítila a byla rozebrána.Po přestavbě v r. 1903 ,která byla provedena podle návrhu architekta Kamila Hilberta,slouží věž dodnes jako rozhledna.



Na věž už jsme nestoupaly,bylo nám řečeno,že větší rozhled již neuvidíme.Po krátkém odpočinku jsme se vydali zpět dolů,ale jinou cestou než po schodech,byla schůdnější.







Sestoupily jsme na náměstí ke kostelu sv.Jana Nepomuckého,který je dominantou města a kulturní památkou.Byl založen v r.1721.Věž byla přistavěna až v letech 1907-1908


Když jsme byly ve Štramberku,nemohly jsme vynechat návštěvu kavárny U Hezounů a výrobnu proslulých Štramberských uší.Měly jsme tam domluvenou návštěvu výrobny.Jsou jedni z mála,kteří vyrábí toto pečivo klasickým váleným způsobem a ne litím.


Cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu se peče na památku dávné válečné události,kdy podle místní pověsti nepřátelské mongolské vojsko v r.1241 rozložilo tábor pod kopcem Kotouč.Místní obyvatelé po noční bouři prokopali hráz rybníka a ležení vytopili.Když voda opadla,našli prý na místě vaky s s nasolenýma lidskýma ušima,které mongolové utínali křesťanům a posílali svému chánovi...tak praví pověst a od té doby se ve Štramberku na památku pečou Štramberské uši.


Pečou se v různých velikostech a k různým příležitostem.Firma p.Hezkého je držitelem mnoha ocenění.Samozřejmě jsme nemohli odolat posezení v jejich kavárně s dobrou kávou,ke které jsme dostali také ucho..

Když už jsme byli ve Štramberku,zavítali jsme k jeskyni Šipka,která je nejstarším pravěkým nalezištěm v ČR.V letech 1879-1887 zde prováděl archeologický průzkum Jaroslav Maška,učitel na gymnaziu v Novém Jičíně.Našel ve vchodu do chodby v ohništi část čelisti neandrtálského dítěte a další předměty z doby bronzové.Později objevil krápnikovou jeskyni,která je dnes z větší části zničena lovci suvenýrů.Dokázal,že jeskyně byla obývána pravěkými lovci,nalezya se zde zbytky kostí pravěkých zvířat jako medvěda,zubra,lva jeskynního a j.celkem na 130 druhů živičichů.Na památku nálezů zde byla v r.1922 umístěna pamětní deska K.J.Mašky








Pohled od jeskyně na Štramberskú Trúbu
Tím končil první den našeho putování.Na druhý den jsme se chystaly do Kopřivnice,ale to až v příštím příspěvku

9 komentářů:

  1. Evi,krásné počteníčko i fotky!Je dobře,že jste si to pořádně užili!Já mám Štramberk hodně ráda-je to krásné městečko...Z.

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu jsme si to užily,děkuji za kouknutí

    OdpovědětVymazat
  3. Evi to je moc krásný článek, krásné fotografie i popis místa, kam se asi těžko dostanu.Ta pověst o vzniku Štramberských uší je zajímavá. Děkuji za úžasné seznámení s tímto nádherným mistem naší vlasti
    a těším se na další článek. Preji ti krásné dny. Jára .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já ti přeji krásné letní pohodové dny--

      Vymazat
  4. Evi,to je nádhera a pro mě ještě připomenutí naší dovolené před lety v Beskydech.V tom horku tolik schodů musela být fuška.Taky výletujeme v horku zase s vnučkami a nějak to horko špatně snáším.
    Děkuji za krásný příspěvek
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda,že se líbilo apřeji hezké léto plné pohody..

      Vymazat
  5. Moc krásné povídání a obrázky. Děkuji Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za kouknutí a přeji hezké letní dny

      Vymazat
  6. Známá místa jinýma očima. Díky za super reportáž. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili