25.4.21

Dovolená 2013,Elba ,Portoferarrio

 


Jedním z našich putování po Elbě bylo největší město na Elbě-Portoferraio,zvané též železný přístav.Kdysi bylo město spojováno s nájezdy pirátů,dnes tu panuje středomořský klid a také pocit,jako by jsme měli potkat za rohem Napoleona Bonaparte.Žije tu přibližně 12 000 obyvatel.Město je také prvním městem,do kterého se dostaneme pokud na Elbu připlujeme trajektem z pevniny z Piombina,vzdáleného 30 km.Díky přístavu město v minulosti zbohatlo,sloužilo k exportu železné rudy z ostrova. 


Výchozím bodem pro prohlídku města je přístav Darsena.Nachází se tam spousta obchůdků.


Branou Porta a Mare se dostaneme na náměstí Piazza Cavour s živým turistickým ruchem..




Strategickou polohu města dokládají pevnost Forte Stella,kterou je vidět z moře už z velké dálky.Slouží předevší vojenským účelům.
V obranné věži torra della Linguella se nachází archeologické muzeum

Za návštěvu stojí i kostel Chiesa della Misericordia,založený v roce 1677.Každý rok se v něm slouží zádušní mše za Napoleona a to vždy 5.května,v den jeho úmrtí.V jedné z přilehlých místností jsou vystaveny předměty,připomínající císaře...


S Portoferarriem se pomalu loučíme a těšíme se na další výlety





5 komentářů:

  1. Evičko, to jste měli moc hezkou dovolenou. Vzpomínky zůstaly. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak,hezké vzpomínky zůastaly..

      Vymazat
  2. Evičko, to je nádhera.Moc ti děkuji za krásnou podívanou. Tam se nikdy nepodívám a proto fotky hlstám, několikrát přejíždím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi

    1. Maruš,já už také ne,proto jsem se k tomu vrátila....

      Vymazat
  3. Evi to jsou krásné fotografie. Hlavne ze se vsm tam líbilo. Já jsem u moře nikdy nebyla a ani po tom netoužím. Vždyť i u nás je krásně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili