2.5.21

Přerovský zámek

Přerov je statutárním městem Olomouckého kraje s více než 40 tisíci obyvateli.První zmínka o městě pochází ze 12.století.Na královské město byl povýšen Přemyslem Otakarem II vr.1256.Přerov s ena dlouhou dobu stal sídlem rodu Pernštejnů a Žerotínů a je také nazýván městem Blahoslavovým a Komenského,nejvýznačnějších osobností Jednoty bratrské.V 16.století se město stalo sídlem biskupa Jednoty bratrské a místem,kde působila bratrská škola.Roku 1523 se v Přerově narodil Jan Blahoslav,autor české gramatiky,předchůdce Jana Amose Komenského.Komenský v letech 1608 až 1611 na zdejší bratrské škole učil.
Historické centrum města je okolo Horního náměstí,kde můžeme vidět domy z 15.století.Nachází se zde i Přerovský zámek,vybudovaný na místě původního hradu,jehož věž má románský původ .






Zubra má Přerov i ve svém městském znaku

Před zámkem stojí sousoší Jana Blahoslava,který upírá oči k přerovskému zámku a v rukou svírá Bibli českou.

V zámku je umístěno Muzeum Komenského s bohatými sbírkami minerálů,rekonstrukcí školních tříd od 17.století do 50 let 20.století a expozice národopisné.
Kousek pod zámkem byly v roce 2012 odhaleny základy centra jednoty bratrské,jejíž součástí byly modlitebna a bratrský dům se školou,kde Komenský v letech 1614-1618 působil.Na tomto místě byl  vybudován památník.Lokalita byla v r.2015 prohlášena kulturní památkou.
Městské opevnění
Hradby,které obklopují historické Horní náměstípocházejí z druhé poloviny 15.století a jsou dílem významného rodu Pernštejnů,kterým tehdy panství patřilo.Od konce třicetileté války hradby již jen chátraly,byly využívány jako terasy,nebo zahrady.Dnes hradby procházejí rekonstrukcí a je z  nich hezký pohled na Bečvu.






Po průchodu fortnou od Bečvy se dostaneme stísněnou a hrůzu nahánějící tzv.Katovskou uličkou na Horní náměstí k zámku
Historický je i kostelík sv.Jiří,jeden z nejstarších církevních staveb v Přerově.Je to barokní stavba s románskými základy se středověkým portálem.Na okně je výjev sv.Jiří.Po dlažbou kaple jsou 3 hrobky,nejstarší byla pro biskupa Matěje Kunvaldského.Ve starých záznamech je nazýván královskou kaplí.Údajně na tomto místě stával kostelík již v 9.století založený sv,Cyrilem a Metodějem.




Tak to by bylo o zámku v kostce vše,ale Přerov má více zajímavostí,nap.světoznámé naleziště a vykopávky kostí mamutů v Předmostí u Přerova.Ale o tom jsem již psala článek v květnu 2020.Odkaz přikládám...

9 komentářů:

  1. Ráda jsem do Přerova nakoukla, nikdy jsem tam totiž nebyla. Jen v Olomouci a Hranicích...
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Marie,jsem ráda,že jsi nakoukla do Přerova.Chápu,že to máš z ruky,tak aspoň víš,kde leží Přerov...

      Vymazat
  2. Evi,nádherné fotografie.Jak píše Maruška,ani já jsem v Přerově nebyla,znám jenom Přerov nad Labem,kousek bydlí moje sestra.Líbí se mi moc městské opevnění,ty staré hradby.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  3. Jituš,ne že bych chtěla Přerov chválit,také má dost nedostatků (asi jako každé město),ale má zajímavou historii.Nevím zda jsi klikla i na odkaz o mamutech,také zajímavé...

    OdpovědětVymazat
  4. Sem se musíme někdy vypravit. Už ve si to plánuju dlouho. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš a na toho mamuta v odkaze jsi koukla?

      Vymazat
  5. Evi, děkuji za krásnou procházku. V Přerově jsem nikdy nebyla a z tvých fotek jsem poznala zase jedno krásné místo. Díky a zdravím 😀

    OdpovědětVymazat
  6. Evičko,zdravím!máte krásný blog,narazila jsem na ně náhodou....Přeju pěkný víkend!Zdena

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili