8.6.21

Noc kostelů Kroměřžíž

Dne 28.května jsem se zúčastnila s naší oblíbenou organizací autobusového zájezdu do Kroměříže na  Noc kostelů.Nejprve jsme se podívali na zámek a jeho zahradu.Arcibiskupský zámek patří k nejvýznamnějším památkám na Moravě.Zámek byl v r.1998 zapsán do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.Předchůdcem hradu byl románský dvorec olomouckých biskupů,s nimiž jsou spojovány počátky města.Na rozdíl od mnoha jiných památkových okruhů byly zpřístupněny všechny prostory.Návštěvníci si mohou vybrat více prohlídkových okruhů,ve kterých jsou zahrnuty historické sály,zámecká věž,galerie a jiné.Bohužel jsme nemohli zhlédnout knihovnu,která je momentálně v rekonstrukci.








Nejkrásnější Sněmovní sál bývá označován za jeden z nejkrásnějších rokokových interiérů v České republice.Natáčel se tu například film Amadeus režiséra Miloše Formana.







Po prohlídce zámku jsme nahlédli do Pozámecké zahrady ,která navazuje bezprostředně na zámek.Byla založena v r.1509 a během času rošířena do impozanttní polohy 64 hektarů.Ze zelinářské a ovocnářské zahrady byla přebudována na zahradu barokní.Dnes je zde vysázeno přes 200 druhů vzácných stromů z celého světa.Od r.1995 je národní kulturní palátkou,od r.1998 jako kulturní dědictví UNESCO.
Je zde chováno i drobné zvířectvo a hnízdí zde volněm žijící ptactvo.Podzámecká zahrada je volně přístupná.






















Po prohlídce Podzámecké zahrady jsme se v podvečer přesunuli k prohlídce kostelů,ale o tom až v dalším článku.V programu jsme měli mít večeři v restauraci,ale vzhledem k tomu,že do restaurace jsme kvůli covidu ještě nemohli,byly nám vydány balíčky s řízkem,chlebem,okurkou,nějaké sladkosti a voda.To jsme zkonzumovali na zahrádce .

4 komentáře:

  1. Evi,to je velká nádhera a sál překrásný.I park je krásně upravený.Páva jsem fotila o minulém víkendu také u jednoho zámku.
    Noci kostelů jsem se chtěla zúčastnit,ale bohužel ve městě nebyl otevřený ani jeden.Škoda.A tak se těším na tvůj další příspěvek
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  2. Mám moc ráda Kroměříž.Pár let jsme tam jezdili 2x v roce.Stihla jsem si projít celé město i zahrady.(Teď už bych to nezvládla)
    Přeji krásnou neděli ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, to je náhoda. Také jsem právě zveřejňovala Kroměříž. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme tam byli s naší organizací,s kterou jezdím na zájezdy a dovolené

      Vymazat

Děkuji že jste se zastavili