6.9.22

Lázně Poděbrady 2022,zámek Nechanice

 Nastal poslední den našeho 8 denního pobytu v Poděbradech a cesta domů. Ale po cestě jsme se ještě zastavili na zámku Nechanice.Celý týden jsme měli hezké počasí,bohužel ten poslední den nám propršel.Zámek jsme obešli s deštníky,podle toho také fotky vypadají.Vevnitř zámku už nám to nevadilo.

Zámek Hrádek u Nechanic byl postaven jako reprezentační letní a lovecké sídlo hraběcího rodu Harrachů v letech 1839-1857 Františkem Arnoštem hrabětem z Harrachu.Původní interiéry seznamují s životem šlechty v druhé polovině 19.století.Zámek je jednou z nejvýznamnějších staveb období romantismu na území ČR.Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechtyve druhé polovině 19.století.Zámek byl vyhlášen v r.2001 Národní kulturní památkou.


























Zámecká kaple




Po prohlídce zámku jsme nasedli do autobusu a vydali se na cestu k domovu.V Přervoě nás pan řidič rozvezl na různých zastávkách co nejblíže k domovu,což jsme byli spokojeni a těšíme se na další výlety.

3 komentáře:

  1. Evi,to byl krásný zájezd.Nechanice jsou nádherné,budu si je pamatovat,protože jsem celá nadšená zmáčkla spoušť u foťáku a v něm zachrastilo.Musela jsem fotit mobilem,fotil i manžel.Vevnitř jsme nebyli a tak jsem se ráda podívala s tebou.
    Je to tam moc krásné.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
  2. Zámek je moc pěkný a hezky zařízený. Děkuji za krásnou podívanou. Škoda, že je od nás tak daleko. Je krásný.

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, tak tady jsem nebyla a ani neznám. Zámeček vypadá pěkně, i uvnitř jste byli. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili