4.10.22

Chorvatsko 2022,pokračování,pohoří Biokovo


Nejen u moře,ale zavítali jsme i do hor na pohoří Biokovo,které je chráněnou krajinnou oblastí.Je to nejvyšší a nejdelší pohoří v Dalmácii.Patří také k nejpřitažlivějším přímořským pohořím v Chorvatsku.Délka se udává 35 km a okolo 9 km šířky.Jeho krásu můžeme obdivivat po cestě Jadranskou magistrálou po Makarslé riviéře.Jsou zde k vidění četné krasové útvary a pestrá flóra i fauna.Potkat zde můžeme volně žijící koně a stáda kamzíků.


Hlavní vchod do chráněné oblasti Biokovo je 6 km od Makarské,kde odbočuje úzká asfaltová "biokovská silnice",která je dlouhá 23 km a končí na vrcholu Sveti Jure.Lze ji absolvovat pěšky,na kole,na moterce,autem či mikrobusem,Autobusy na ni nesmějí kvůli bezpečnosti.U vjezdu se platí vstupné.Vydali jsme se tedy objednaným mikrobusem už z Igrane.První pěkné výhledy byly v sedle Staza (897 m,n.n).Na vyhlídce jsme jako bonus dostali za odměnu přípitek.Cesta je pro auta velmi náročná,někde se jen těžko vyhýbají.






Hlavní část pohoří s jeho nejvyšším vrcholem Sveti Jure o nadmořské výšce 1762 m je součástí chráněné oblasti Přírodní park Biokovo.Na  Sveti Jure jsme tentokrát nejeli,ale byla jsem tam před lety ještě s manželem.Pár obrázků z toho výletu zde uvádím.
Sveti Jure
My ale pokračovali s průvodkyní jinou cestou na další trasu.








Došli jsme na nádhernou vyhlídku,kde byly vidět chorvatské ostrovy jako na dlani.




Sveti Jure jsme viděli jen z dálky

Cestou jsme potkávali volně žijící koně,kteří byli velmi krotcí a v dojmu že dostanou něco dobrého,snažili se nahlížet i do tašek.





Pokračovali jsme pak na největší atrakci přírodního parku tzv.Skywalk,tedy skleněný chodník,který byl zprovozněn v roce 2021.Ale o tom zase příště..


5 komentářů:

  1. Evi to jsou moc krásné fotografie z jistě nádherné dovolené. Je to jiná příroda a tolik zajímavá. Děkuji za krásnou podívanou a přeji Ti příjemné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Jaruš,byla jsem s dovolenou moc spokojená,poznala jiný kraj.Ale u nás je všude také krásně,měj hezké podzimní dny

    OdpovědětVymazat
  3. Evi,to je nádhera.Mně se vždy líbilo spojení moře a nad ním pohoří.Jednou jsme byli na Makarské se sousedy a soused byl horolezec a zatím co my ostatní se koupali v moři,tak on dělal výšlapy do hor.
    Biokovo je nádherné.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  4. Jsi úžasný cestovatel. Překrásné fotky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili