17.10.23

Zámek Chropyně

Zámek Chropyně

Asi poslední hezký víkend jsme se s kamarádkou vypravily do Chropyně u Přerova na prohlídku loveckého zámečku.Historie zámku sahá až do 17.století,kdy byl postaven jako renesanční panské sídlo.Postupem času prošel několika úpravami a rekostrukcemi,které mu dodaly jeho současnou podobu.






V přední části jediného zámeckého křídla je krátké podloubí a nedaleko něj stojí kamenná studna s kovanou mříží.

Vedle zámku se nachází římskokatolický kostel sv.Jiljí se středověkým jádrem,přestavěným ve 2.polovině 18.století v barokním stylu.Kostel je chráněn jako kulturní památka ČR.Před kostelem stojí kamenné sochy sv.Cyrila a Metoděje a mezi nimi Kristus na kříži.Plastiky pocházejí z 19.století.Na průčelí kostela je u zdi instalován dřevěný kříž.





Lovecký zámeček láká turisty na unikátní sbírku zbraní ze 17.století a ječmínkův sál,připomínající dávnou pověst o hanáckém králi Ječmínkovi.Největším a nejkrásnějším sálem zámku je Rytířský sál.Na kazetovém dřevěném stropě jsou zobrazeny erby Fürstenberků.bývalých chropyňských pánů.Je zde 63 rodových erbů až do pátého pokolení.
V Rytířském sále se nachází také třetí největší sbírka zbraní v České republice,hned po Konopišti.Sbírka obsahuje kolem 3 000 zbraní.Jsou zde k vidění muškety,meče,palaše,hradebnice a také 2 brnění.Jedno bojové a jedno turnajovéJsou staré 400 -500 let a váží 50kg.









Dalším krásným sálem je Ječmínkův sál,jemuž dominuje kulatý stůl s jídelní deskou zdobenou intarzií.Sál je podle krále Ječmínka nazvánh proto,že se Ječmínek údajně v podstavci stolu ukrývá a proto je pro něj stůl stále prostřen.




Pověst o králi Ječmínkovi vypráví,že ze zámku utekla markraběnka před svým mužem.Ten se na ni rozzlobil,protože se zastávala poddaných a nesouhlasila s jeho zhýralým životem.V poli ječmene pak porodila chlapečka,který dostal jméno Ječmínek.Pán se to dozvěděl,začal svou ženu a chlapečka hledat.Když potkal poustevníka,zeptal se ho,zda je neviděl.Poustevník odpověděl.že pro jeho hříchy a viny není hoden ušlechtilé manželky a syna.Ten by měl napravit,co hrabě napáchal.Má se zjevit a přijít až země moravská na tom bude nejhůře,prorokoval.A moravský lid na svého krále stále čeká...
Chloubou zámku jsou také kamna z r.1668.Zdobí je habánská majolika,nechal je postavit Karel Lichtenštejn.Jsou jen čtvery v Evropě.
V dalších místnostech jsou zobrazeny dějiny Chropyně počínaje pravěkem,dějiny místního zemědělství,rybníkářství a lidové kultury.





















Zámecký areál je obklopen rozsáhlým parkem,od kterého vede naučná stezka až k Zámeckému rybníku.Ten je národní přírodní památkou a významnou ornitologickou lokalitou.A je největším hnízdištěm racka chechtavého ve střední Evropě.Zámecký rybník je přírodní rezervací.







Tak to byl zámek v Chropyni

4 komentáře:

  1. Evi,měla jsi s kamarádkou moc hezký výlet a nádherné počasí.Teď už se taková modrá obloha nevidí.
    Zámek se mi líbí i zařízení.Je to takové jednoduché,žádný přepych,však lovci byli asi většinou muži.
    Pověsti mám ráda a když někde jsem pátrám po nich.I fotografie parku jsou nádherné.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásný článek, krásné fotografie a zajímavý text. Počet o králi Ječmínkovi je také zajímavá, hlavně mě zaujalo, že je schovaný v noze toho stolu, proto je stůl prostřený.... Děkuji za úžasnou reportáž. Krásný večer Ti přeji Evi.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Evo, jelikož jsem v Chropyni dosud nebyla, moc ráda jsem s tebou zámek navštívila a také procházka kolem rybníka - díky tvým fotkám se mi moc líbila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkný zámek a okolí. Ještě jsem tam nebyla. Přeji ti hezký den.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili