13.9.24

Zámek Častolovice

Poslední den karlovarského zájezdu jsme zakončili naávštěvou zámku v Častolovicích,který se nachází v podhůří Orlických hor.



Dějiny zámku sahají až do 13.století,kdy zde stála vodní tvrz.Jedním z nejvýznamnějších majitelů byl Jiří z Poděbrad,jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga.R.1694 zakoupili panství Sternbergové, kteří zde hospodařili až do r.1948.kdy byl jejich majetek znárodněn a rodina emigrovala do zahraničí.Velká část zařízení zámku byla rozprodána a zámek byl přebudován na internát Kovoslužby.Teprve  v r.1957 nechal Státní památkový ústav zpřístupnit část prvního patra veřejnosti.







V r.1992 byl zámek v restituci vrácen dceři hraběte Leopolda Sternberga,Dianě Sternbergové,která se mohla vrátit do Čech z emigrace,kam odjela s rodiči ve věku 11 let.Po návratu se pustila do obnovy rodového sídla.Postarala se o rozšíření zámecké expozice,znovu zbudování růžové zahrady a nádvoří.Zámek opět rozkvetl.












Interiéry zámecké expozice jsou zařízeny v různých stylech zachycujících jejich vývoj a připomínají dřívější zámecký život.Sbírku obrazů tvoří díla známých umělců,ale i významná série portrétů českých panovníků.









Rytířský sál s malovaným kazetovým stropem se řadí svou rozlohou přes 300m2 k jedněm z největších renesančních sálů v českých zemích.

V areálu zámku je obora s bílými daňky,vodní zahrada,malý zvěřinec ,kde je možné si prohlédnout různé druhy domácích i exotických zvířat a ptáků.Na tohle už nebyl prostor,protože byl čas k odjezdu domů.Třeba někdy příště.

5 komentářů:

  1. Evi,nádherně jsi zámek nafotila.Byli jsem tam loni,když už růže odkvétaly.Je to krásný zámek,líbilo se mi tam.Došli jsme i k oboře,,ale bylo zrovna horko a tak jsme ani daňky pořádně neviděli.Bohužel majitelka zámku v červenci zemřela.Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  2. To je vzdálené místo kam se jen tak nedostanu a proto jsem si ho ráda prohlédla. Zahrady, interiéry a také počasí, nádhera. Měj se fajn.

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, skvělá volba na zastavení cestou z lázní. Moc rádi tam také jezdíme a pěkně jsi to nafotila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotografie. O zámku vím, ale nebyla jsem a tak děkuji za toto krásné představení zámku i zahrad kolem. Krásně jsi nafotila i interiéry. Díky za to. Přeji Ti krásný víkend v klidu a pohodě.

    OdpovědětVymazat
  5. Evičko, nemám to daleko, naštěstí, protože mám Častolovice moc ráda. Je to kouzelné místo, paní Diana mu vdechla život.
    Přeji klidné odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili