27.2.24

Ornitologická stanice "Ornis"v Přerově

 


V Přerově se koncem roku 2023 otevřela nově zrekonstruovaná budova ornitologické stanice.Ta původní zde byla již od roku 1938,v jejím okolí byly vysázeny keře a stromy,vyhloubeny rybníčky a pstaveno 24 klecí a 18 voliér.V dnešní době byla však již nevyhovující ,tak se vybudovala přístavba a rekonstruovala se stará část.Stanice je  specializovaným přírodovědným oddělením Muzea Komenského,kde je umístěna největší expozice ptáků ve střední Evropě.V nově zrekonstruované budově je nyní možné celoročně navštívit jedinečnou sbírku preparátů s názvem Ptáci Česka.
Expozice představuje 365 ptačích druhů s výskytem v ČR tak,jak je můžeme v přírodě pozorovat.Celkově je zde k vidění 593 exponátů,u 248 druhů jsou vystavena i vejce.Zdejší odborní pracovníci se podílí na světové úrovni na výzkumech v oblasti parazitologie ptáků,v oblast tahů vodních ptáků a hnízdní ekologie.
Vstup do budovy




Ornis má jednu z největších ornitologických sbírek v republice,preparáty i s kožkami čítají na 7 000 exponátů.Co do rozsahu sbírek je stanice  třetí největší v ČR a konkurovat jí mohou jen Praha a Opava.
Je zasazena do krásného prostředí v blízkosti parku Michalov,za budovou se nachází jezírko a les.Je také výjimečná díky propojení budovy s přírodou.Z haly se vyjde do oploceného areálu.








Je zde mnoho budek a krmítek pro ptáčky

Stanice je otevřena široké veřejnosti-badatelé a studenti mohou využít rozsáhlou odbornou knihovnu s tisíci svazky české i světové přírodovědné literatury.Pořádají se zde vyúkové programy pro školy a akce pro děti i dospělé.Mimo stálé expozice ptáků jsou zde od dubna do října k vidění sezónní výstavy s přírodovědnou tématikou.Nejzajímavější je výstava vypreparovaných ptáků.Světelné podmínky tu ale nebyly nejlepší.
























Stanice Ornis je také určena k rychlému ošetření a dočasné péči o živočichy, zejména ptáky,kteří nejsou následkem zranění či jiných okolností schopni přežít ve volné přírodě.

8 komentářů:

  1. Sice tyto vycpané preparáty moc nemusím, ale zase je dobré, že si je může každý prohlédnout zblízka a vidět, jak skutečně vypadají. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám raději živé ptáčky,ale na druhou stranu nikdy neuvidím přes 400 druhů ptáků,takže jsem ráda podívala.🦅🦢🦩

      Vymazat
  2. Evi, to je hodně zajímavé místo, děkuji za reportáž. Ani já vycpaniny nemusím, ale musím uznat, že ta instalace je velmi moderní a povedená.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem si vždy myslela, že ornitologická stanice se zabývá záchranou a pomocí nějak postiženým ptákům a vůbec jsem netušila, že je to něco jako muzeum přístupné veřejnosti. Hezké fotky.

    OdpovědětVymazat
  4. This is a very interesting kind of natural Museum. A good place for to meet all the birds of the área, and of other far places.

    OdpovědětVymazat
  5. Evičko, jsem mile překvapena, netušila jsem takové možnosti . Nádherné a poučné k využití k zastavení, není to živé, ale poučné. Určitě dobrý tip na výlet, průvodní slovo odborníka k tomu, dávám palec nahoru. ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Vůbec nevím, že něco takového je v Přerově. Díky za info.

    OdpovědětVymazat
  7. Evi, tak něco takového nebo podobného jsem ještě neviděla, zajímavé. Ale jste od nás dost daleko. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili