4.9.20

Lázně Poděbrady,zámek







Na nádvoří zámku jsou k vidění malovaná srdce.Přibližují jednotlivé země EU.Král Jiří se zabýval myšlenkou "Mírový projekt",který nastínil možnost spojené Evropy.Tento projekt měl zajišťovat všem státům mír a obranu proti vnějším útokům.Tato mise však kvůli názorům církve nevznikla,ale síla myšlenek tohoto projektu má význam v dějinách Evropy.EU nakonec přece jen vznikla i když o mnoho let později.
 Protože se v lázních léčí především srdeční choroby,vznikl projekt Nazvaný "Srdce Evropy".
EU má 28 členských států,proto uměleckoprůmyslové školy vytvořily 28 modelů srdcí.Každé srdce vystihuje charakter jednotlivých zemí.Jsou vyrobeny ze sklolaminátu o rozměrech 122x135 cm a vlivem větru se otáčí.





Na srdce jsou Poděbrady

Po prohlídce zámku jsme se vydali na okružní jízdu vláčkem po městě Poděbrady.

Jednou ze zastávek byl Havířský kostelík Nanebevzetí Panny Marie,zvaný  Havířský kostelík.Jedná se o místo opředené krvavou historií.Novogotický kostelík stojí v místě starého popraviště,jež bylo 5.srpna 1496 svědkem nespravedlivé popravy 10 vůdců povstání kutnohorských havířů.Ti chtěli jednat o u krále o těžkých podmínkách ve stříbrných dolech.Ač jim královský hejtman audienci u Vladislava Jagellonského přislíbil,odvezl je na své sídlo-poděbradský hrad,prohlásil je za rebele a nechal jim setnout hlavy.Když se král o nespravedlnosti dozvěděl,proběhl soud,prohlásil havíře za nevinné a strůjce popravy potkal zasloužený trest.
 Kronikářské zpracování objevil v knihovně Národního muzea Alois Jirásek a použil jej pro literárně zpracovaný příběh ve "Starých pověstech českých".
 Kostelík byl několikrát vykraden,několikrát znovu opraven.Poslední rekonstrukce  byla v r.2018.




Čarovnou moc prý měla studna,ze které prý prýštila po celý měsíc po popravě havířů krvavá voda.Zpráva se rychle roznesla po kraji,lidé si zázračnou vodu odnášeli domů.Později se pověst zázraku vysvětlila,poděbradský lékárník přišel na to ,že voda je železitá,má vliv na lidské zdraví a tak byl položen základ lázní Poděbrad.Pramenů je v Poděbradech několik druhů,každý má jiné složení a chuť.


Dalším zastavením  byl proboštský kostel Povýšení sv.kříže.Dnešní podoba kostela je výsledkem několika přestaveb,nejvýznamnější proběhla v letech 1552-1565.Nejstarší části kostela je presbytář ze 14 století.Barokní kazatelna pochází z r.1732,barokní je i hlavní oltář vytepaný z mědi a postříbřený.



Naproti našemu hotelu stojí velmi zajímavá vila,t.zv.Obereignerova.Vznikla na konci 19.století přestavbou staré opukové stodoly.Je dílem slavného architekta Josefa Fanty.Patří potomkům původních majitelů,je památkově chráněna a není přístupná.



Další atrakcí byla plavba lodí po Labi,ale to zase až příště

2 komentáře:

  1. Začíná se mi v Poděbradech čím dál více líbit. Ta srdce jsou zajímavá. I když EU bych řekla své členské státy moc nechrání. Spíš si je podmaňuje k poslušnosti. Tak si to král Jiří asi nepředstavoval. Těším se na plavbu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš Maruš,že je to tak,ale tak praví historie..

      Vymazat

Děkuji že jste se zastavili