5.9.20

Lázně Poděbrady


V srpnu jsem s naší organizací STP jela na týdenní lázeňský pobyt do Poděbrad Ubytování bylo v hezkém hotelu Libuše,který stojí u lázeňského parku v blízkosti kolonády.  


Strava byla plná penze,což bylo pro mne až moc,stačila by polopenze.Snídaně poskytovány formou švédských stolů,obědy a večeře výběrem ze 4 jídel..



Poděbrady jsou příjemným lázeňským městem s bohatou historií.Kromě nejslavnější éry-vlády krále Jířího z Poděbrad -lze nalézt ve městě nebo blízkém okolí stopy slavného rodu Slavníkovců,krále Přemysla Otakara II.nebo Marie Terezie.Novodobá historie města je spjata s lázeňstvím.Objev prvního minerálního pramene v roce 1905 změnil zemědělské městečko ve vyhledávané lázně.
V ceně zájezdu byly i lázeňské procedury,takže jsme udělali i něco pro své zdraví...

Komplex Letních lázní doplňuje Lázeňský park s Libenského kolonádou se sklobetonovou kopulí,postavenou vr.1938.Středbńí část kolonádyje vybudována ve stylu anglického parku.Zde také v roce 1937 vznikla poděbradská rarita -květinové hodiny.Celý park prošel v letech2002-2007 rozsáhlou úpravou podle projektu architekta Tomáše Jiránka


















Nesmělo chybět kafíčko se zákuskem


I večer tam bylo pěkně





Nedaleko od našeho ubytování se nacházelo Jiřího náměstí,které je nejstarší části města a bylo vždy tržním střediskem.Současná podoba domů je výsledkem historického vývoje.Původní malebná renesanční podloubí a průčelí domů však zmizela při požárech v letech1800 a 1832

U radnice stojí mariánský sloup,který byl vztyčen v roce 1765 na připomínku moru z roku  1714
Před vstupní branou do zámkupoutá pozornost jezdecká socha krále Jiřího od Bohuslava Schnircha,která patří k vrcholným dílům české plastiky 19.století.Zvláštní je zhotovení plastiky,je vytepána z měděných plátů upevněných na nosnou ocelovou kostru.




V další části se podíváme na další dny v Poděbradech



2 komentáře:

  1. Evičko, to je nádhera. Ani jsem netušila, že jsou Poděbrady tak krásné. Ten záhon s hodinami je super a vodotrysky skoro lepší jak v Mariánkách. Jen malá technická. V editaci příspěvku si sjeď nakonec a smaž to písmenko P a šipkou si dojeď k poslední fotce. Vzniklo ti tam díky tomu písmenku moc volného místa. Měj se hezky a těším se na další část.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, vidím, že jsi byla tam, kde my jsme byli teď. My jsme byli poprvé a město se nám líbilo. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili