23.10.20

MAďarsko Harkány

 Večerní návštěva  města PÉCS

Župní město Pécs-česky -Pětikostelí je pátým největším městem Maďarska.Můžeme zde najít mnoho památek jak z dob říše Římské tak i z dob Turecké nadvlády.Výlet se uskutečnil ve večerních hodinách,památky byly osvětlené.tím to bylo působivější.Za zapadajícího sluníčka jsme jeli naším autobusem.




Mezi nejkrásnější stavby patří na náměstí Dóm tér katedrála sv.Petra se čtyřmi věžemi,postavená na konci 19.století.


Hlavnímu náměstí vévodí největší dílo islámské architektury v Maďarsku.Je to mešita Kásima Gáziho,kterou postavili Turci v 16.století.Použáili při tom kámen z katolického kostela,který na tom místě stával dávno předtím.




Teď chrám funguje jako katolický kostel.Na kopuli je kříž i půlměsíc,což symbolizuje soužití křesťanů a muslimů v tomto jihomaďarském městě.
Kostel Všech svatých
Jednolodní,nejstarší kostel města Pécs byl postaven v 12.století v románském slohu.V 15.stol.byl doplněn o klenbu a vstupní síň.Kostel byl v 18.stol.rozšířšn na trojlodní...



Národní divadlo
Budova národního divadla se nachází v historickém centru města,ve středu malého náměstíčka.Před objektem stojí fontána zdobená sochami Sándora Rátfalviho.Divadlo bylo postaveno v r.1893-1895.Od začátků se zde hrála klasická a hudební díla...


Večerní procházka byla moc hezká






Těch krásných památek má Pécs daleko více,ale zn časových důvodů jsme více nestihli

1 komentář:

Děkuji že jste se zastavili