28.2.21

Galerie děda Praděda


Pradědovu galerii v Jiříkově založil řezbář Jiří Halouzek před rokem 2008.Jedná se o unikátní zahradní galerii řezbářských děl,umístěných na ploše 8 ha.Je zde více jak 450 dřevěných plastk různých postav nebo zvířat,včetně několika betlémů.Jeden z nich ,betlém v životní velikosti,byl oceněn na světovém kongresu betlémářů v Hradci Králové titulem "Největší betlém na světě" (cca 240 soch).Je také zapsán v Guinessově knize rekordů.Galerii dominuje socha vládce jesenických hor,děda Praděda.Je vysoká 10,4 m a váží 15 tun.Po něm je také galerie pojmenovaná.









Dančí farma

Vyřezávaný betlém v nadživotní velikost bývá v době adventní umístěn v Olomouci



6 komentářů:

  1. Jé, Evi, také jsme tam kdysi byli a moc se mi tm líbilo. Galerie se stále myslím rozšiřuje. Poblíž galerie je kostel, který byl za našich časů totálně zanedbaný. neví, zda není třeba už opravený? Také sem někdy plánuju dát reportáž. My jsme tam byli se zájezdem ještě z práce. Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  2. To je nádhera,tam by se mi líbilo.My jsme byli v neděli v Doubnici v parku dřevěných soch.Také se mi tam moc líbilo.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se mi tam líbilo,doporučuji v létě...hezký den

      Vymazat
  3. Evi to je nádherné. Jen jsem si myslela, že je to Jiříkov u nás, ale on je u Rýmařova. to je pomalu na druhé straně republiky...Ale ty plastiky jsou opravdu úžasné. Děkuji za krásnou podívanou a přeji pohodové dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylam jsem tam již dříve,ale chci se podělit o hezké zážitky a doporučit návštěvu.Ono se to pořád rozšiřuje o další plastiky....

      Vymazat
  4. Do galerie jsme si plánovali klubový výlet, snad to vyjde napřesrok. ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili