10.8.21

Kopřivnice,Technické muzeum Tatry

Technické muzeum Tatra dokumentuje vznik a vývoj dopravních prostředků v tehdejším Rakousko-Uhersku.Tady si uvědomíme,že dnes si již život bez aut nedovedeme představit.Automobilka Tatra představuje velkolepou sbírku nejkrásnějších automobilů a zajímavostí.V muzeu je vystaveno na 70 automobilů,nespočet modelů motorů.K těm nejvyhledávanějším patří tzv.kočár bez koní-první automobil v Rakousko-Uhersku nzvaný Präsident.Byl vyroben v Kopřivnici na sklonku 19.století a v roce 1898 reperezentoval kopřivnické mechaniky na výstavě ve Vídni.Je věrnou kopií originálu,postavena dle dobové dokumentace v 70 letech.


Dalšími originálními zajímavostmi jsou Tatra 11 z r.1923,Tatraplán pro Stalina z r.1949 ,Tatra Hanzelky a Zikmunda a mnoho dalších zajímavých unikátů.










Nejnovějším a největším exponátem a zároveň národní památkou je nově rekonstruovaný železniční rychlíkový vůz Slovenská Strela z r.1936

V Technickém muzeu Tatra Kopřivnice je také Muzeum Emila a Dany Zátopkových,kde jsou k vidění trofeje a ocenění,které získali tito slavní olympionici.
Poslední návštěva našeho putování po okolí patřila Piaristickému klášteru v Příboru.Bohužel z časových důvodů jsme už nešli dovnitř,tak jen venkovní prohlídka.

Piaristický klášter nechal postavit biskup Karel II z Lichtenčtejna v roce 1694,který pak předal r.1700 mnichům k jejich potřebám.Od 90 let 20.století probíhala rekonstrukce,která trvala 20 let.Při opravách byla odkryta  odktyta původní malba a oblázková dlažba z kamenů řeky Lubiny,která protéká Příborem.
Nově zrekonstruované místnosti dnes slouží ke společenským akcím.Klášter byl vyhlášen kulturní památkou.










3 komentáře:

  1. Evi to jsou moc hezké fotografie. To muzeum by mě ani tak nelákalo tolik, jako ten klášter. To je nádherná stavba. Tak že pro manžela muzeum pro mě park a obhlídka kláštera....Děkuji za hezkou podívanou. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi,tak v Technickém muzeu jsem byla a koukám pán a paní u kočáru pořád stojí...
    Klášter je moc pěkný a i park.O víkendu jsme byli s manželem také v jednom klášteře,moc se mi tam líbilo.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná procházka.Je mi moc líto,že TATRA je už jen v muzeu.
    Přeji krásnou sobotu ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili