21.9.21

Kutná Hora,chrám sv.Barbory

 Chrám sv.Barbory

Komu jinému mohli kutnohorští měšťané zasvětit nový kostel,který měl do světa hlásat bohatství jejich města ,než patronce horníků svaté Barboře.Prvním stavitelem velkoryse navržené gotické stavby s bohatým systémem opěrných pilířů a rozmanitou sochařskou výzdobou byl někdo z rodiny Parléřů,chrám však byl dokončen až na začátku 20.století.Vnitřní výzdoba je většinou pozdně gotická,pozornost poutá věnec kaplí za hlavním oltářem a vitrážová okna s náměty z české a kutnohorské historie.



Z architektonického hlediska se jedná o pětilodní gotickou katedrálu.Kdysi zde stávala kaplička zasvěcená patronce horníků,sv.Barboře.Měšťané zde na své náklady vybudovali chrám,který architektonicky konkuroval pražské katedrále.Chrám vyjadřuje úctu měšťanů k Božímu Tělu,moc královského města,doboné napětí mezi Prahou a Kutnou horou.Od roku 1995 je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO.













I okolí chrámu stojí za podívanou.Sousoší světců na terase před Jezuitskou kolejí je soubor 13 soch z 18.století.Jsou zde ztvárněni např.Jan Nepomucký,sv.Barbora,sv.Josef,sv.Václav,sv.Florián a j.




V pozadí je kostel sv.Jakuba
V blízkosti chrámu sv.Barbory stojí Jezuitská kolej.Řád Jezuitů přišel do Kutné Hory v r.1626 a proztímně se usídlil v měšťanském domě ve městě.S výstavbou koleje se muselo počkat až do skončení třicetileté války(1618-1648).Po zrušení Jezuitského řádu v r.1773 získala kolej armáda,která zde založila kasárny a byl zde také vojenský špitál.Výraznější zásahy byly provedeny na počátku 20.století,kdy došlo na výraznější změny.Od ledna 1998 byla Jezuitská kolej předána pod správu Českého muzea výtvarného umění. V r .2004 probíhaly přestavby a veřejnosti se prostory zpřístupnily v r. 2010 pod názvem Galerie Středočeského kraje.



Při prohlídce města s průvodcem jsme se ještě zastavili u pozdně gotické kašny zvané Kamenná.Kutné Hoře se kvůli důlní činnosti,která narušovala podzemní prameny,nedostávalo pitné vody.Zásobování byl řešeno pomocí dřevěnných potrubí,která vodu přiváděla z vzdálené Svatojánské studánky.Jedno z nich končilo v nádrži na dnešním Rejskově náměstí.Později zde byl postaven kamenný dvanáctiboký hranol zdobený bohatým dekorem.Dnes je jedním z hlavních turistických cílů v Kutné Hoře.

4 komentáře:

  1. Nemohu jinak,ale nádhera,nádhera.Ten chrám je úžasný

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsme jezdili z Moravy,tak jsem vždy toužila navštívit Kutnou Horu...Bohužel,byla jsem jediná,tak mně vždy přehlasovali.
    Ale fotky jsou tak nádherné,že je mi to líto-že jsem neprosadila svou.
    Přeji krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kutná hora a chrám sv.Barbory jsou úžasné,jsem moc ráda,že jsem mohla shlédnout

      Vymazat

Děkuji že jste se zastavili