23.9.21

Kutná Hora

Jeden hezký den jsme se zajeli z Poděbrad podívat do Kutné Hory.Kutná Hora je město ve Středočeskám kraji a významná městská památková rezervace,zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.Díky těžbě stříbra šlo ve středověku o jedno z nejvýznamnějších českých  královských měst.Historie města souvisí s těžbou stříbrných rud a tavením stříbra.Ve středověku koncem 13.století poskytoval zdejší revír jednu třetinu produkce stříbra v Evropě.S tím souvisí ražení pražských grošů ve Vlašském dvoře.V dějinách Vlašského dvora se vypráví,že centrální mincovna byla nazvána podle italských odborníků Vlachů.Po mincovní reformě Václava II. v r.1300 se ve Vlašském dvoře začaly razit pražské groše.Tím se stal Vlašský dv§r svědkem mnoha významných událostí včetně královských voleb.Počátkem 15.století se stal dočasným sídlem Václava IV.který nechal přebudovat Vlašský dvůr na palác s kaplí.




Kašna ve dvoře Vlašského dvora
Při prohlídce města s průvodcem jsou k vidění krásné staré domy,mnohé jako kulturní památky.






Mezi kulturní památky patří také Morový sloup Panny Marie Neposkvrněné.Tento skvost kutnohorského baroka od sochaře Františka Bauguta vznikal v letech1713-1715 jako pocta obětem morové epidemie,při níž v r.1713 zahynulo mnoho lidí.Je vysoký 16 m.
Další pamětihodností je krásná a mohutná kašna na malém náměstíčku,která je symbolem Kutné Hory.Kvůli narušení pramenů důlní činností musela být voda přiváděna do města ze vzdálených míst.Kamenná kašna sloužila jako rezervoár  vzácné pitné vody až do roku 1890.
Nejkrásnějším a nejvíce navštěvovaným objektem v Kutné Hoře je ale chrám sv.Barbory,do kterého se podíváme příště.

3 komentáře:

  1. Evi,máš nádherné fotografie.Do Kutné Hory se chci podívat už dlouho.Samozřejmě,že jsem tady už byla,ale je to taky už pár let

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili