24.9.21

Lázně Poděbrady 2021



Podobně jako v loňském roce jsme s naším seniorským svazem zavítali na 8 denní pobytový zájezd do lázní Poděbrady.Ubytování bylo v hotelu Libuše,na pokraji lázeňské kolonády s plnou penzí a léčebnými procedurami.Udělali jsme tím také něco pro své zdraví.





O historii Poděbrad jsem psala již v loňském roce,nebudu se tedy opakovat.Jen krátce....Komplex Letních lázní doplňuje Lázeňský park s Libenského kolonádou,postavenou v r.1938.Střední část je vybudována ve stylu anglického parku.Zde také v r.1937 vznikla poděbradská rarita-květinové hodiny.
Celý park je hezky upravený,vzorně se o něj zahradníci starají










Jeden ze zajímavých hotelů,hotel Zámeček
K nejstarším částem města patří Jiřího náměstí se sochou Jiřího z Poděbrad a zámek.Památník krále Jiřího z Poděbrad byl znovu zrekonstruován a jsou zde zdokumentovány dějinné události související s českým králem,jeho mírovými snahami a životem ve středověku na Poděbradsku.










Úprava expozic nastala při příležitosti oslav 550.výročí mírových snah Jiřího z Poděbrad.Na rekonstrukce se dohodlo Muzeum s Univerzitou Karlovou,která je vlastníkem poděbradského zámku.
Ze síně se sestupuje do zpřístupněné sklepní prostory,kde jsou umístěny renesanční náhrobníky a terakotové plakety s erby posledních majitelů panství.

Soubor kamenných koulí pochází z doby obléhání hradu za husitských válek
Tisíc let stará dubová loď připomíná slavníkovskou Libici

O historii zámku a Jiřího z Poděbrad by se jistě dalo psát daleko více,ale nejen historií je člověk živ.Také jsme zažili chvíle veselé,pokračování příště.

4 komentáře:

  1. Evi, váš klub se opravdu činí. Nádherné lázně i tve5 fotky.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi moc hezké fotografie. Poděbrady trochu známe. Byli jsme tam před pár lety a navštívili i hrad. Líbila se nám fontána i kolonáda a rozkvetlé parky. Je to hezké lázeňské město. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  3. Evi,nádhera.Poděbrady jsou krásné město.Měli bychom tam udělat také někdy zase zastávku.Sestra bydlí nedaleko.V poslední době jsme je projížděli několikrát.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  4. Nějak dlouho jsem tady nebyla(ani jinde),musím si udělt čas a důkladně prohlédnout všechny fotky.
    Přeji krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili