25.9.21

ZámekŽleby

Poslední den našeho týdenního pobytu jsme se rozloučili s Poděbrady a vydali se domů.Cestou jsme se ale zastavili na zámku Žleby a nelitovali.Tak krásný zámek jsem dlouho neviděla.

 Zámek ve Žlebech na Kutnohorsku by se právem mohl nazývat pohádkovým.Byl již mnhokrát kulisou řady příběhů vyprávějících o boji dobra se zlem.Budila se tu Šípková Růženka,hledala se Nejkrásnější hádanka,plnil Královský slib,Kouzla králů.Režisérům učarovaly romantické komnaty nebo park žlebského sídla.Romantický zámek je jedinečný svými bohatě vyzdobenými interiéry,které byly vytvořeny v průběhu 19.století podle původních anglických předloh knížaty z Auersperka.Můžeme obdivovat kolekce uměleckých předmětů,rozsáhlou sbírku historických zbraní,starožitností,skla, porcelánu i keramiky,vzácných okenních vitráží,obrazů,historického nábytku od renesance po  20.století a mnohé další.Zámek byl původně založen jako gotický hrad Lichtemburků,od r. 1367 v držení císaře Karla IV. a záhy pánů z Vartenberka.Poté přešel různými přestavbami.V 17.století se postupně proměnil
na zámek.























Velmi obsáhlá je zámecká knihovna,která obsahuje několik tisíc vzácných knih


Vzácně je dochovaná zámecká kuchyně,která je i v dnešní době plně funkční.





Moc hezká je i zámecká kaple
Za zmínku stojí i procházka zámeckým parkem,nebo návštěva zámecké obory .Je známá chovem bílých jelenů.expozicí dravců a sov.Jsou k viděním  i mufloni ,vodní ptáci a další zvířata.To jen z vyprávění,poněvadž na procházku oborou již nebyl čas,snad někdy jindy...
Fotka je vypůjčená z internetu

6 komentářů:

  1. Zámek je opravdu nádherný.Nechápu,že ho nemám v poznámkách,která místa bych chtěla navštívit.Od sestry to není tak daleko.Už si píšu a děkuji za seznámení.

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu nádhera.Vnuk mi právě poslal taky fotky.Byl na pár dní u druhé babičky,která tam v blízkosti bydlí.
    Přeji krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Evi zámek Žleby je opravdu nádherný a i obora. Chystáme se tam už delší dobu, ale pokaždé nám to zhatila nějaká výluka na trati a protože je to od nás dost daleko, tak bychom pak mohli mít problémy dostat se včas zpět domů. Moc ráda jsem si jej prohlédla u tebe na blogu .děkuji ti a přeji ti klidné a krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za zhlédnutí a vřele doporučuji..

      Vymazat
  4. Evi to je nádhera. Zámecká kaple má dokonce i varhany. To mě hodně překvapilo. Tam bych se také někdy ráda podívala. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili