13.11.21

Cestou po Šumavě 3.den

 KLATOVY

Třetí den naší cesty po Šumavě patřil návštěvě Klatov.Dopoledne jsme navštívili barokní lékárnu "U bílého jednorožce".Jde o jednu z mála kompletně vybavených historických lékáren v Evropě.Vyřezávané police a regály vypadají spíš jako ze zámku,stejně tak lékárnický stůl,váhy nebo další výzdoba.


Zařízení pochází z roku 1773.Provoz lékárny se udržel až do r. 1966,poté byl interiér upraven jako lékárnické muzeum,které je přístupno veřejnosti .Zachována zůstala i čarodějná kuchyně,kde od 17.století apatykáři míchali nejrůznější směsi a dryáky.


Další zajímavostí na klatovském náměstí je římskokatolický chrám Neposkrvěného početí P.Marie a sv.Ignáce.Vznikl jako barokní novostavba v 17.století z iniciativa jezuitského řádu s podporou mecenášů z řad šlechty.Výstavba probíhala více jak 100 let,podíleli se na ní přední umělci své doby.Kostel je vystavěn na půdorysu latinského kříže,vzorem je kostel Nejsvětějšího Jména Ježíšova v Římě.Kostel je přístupný jen s průvodcem a za poplatek.


Pod kostelem jsou rozsáhlé katakomby,do nichž byli pochvávani v letech 1674-1783 řádoví bratři a šlechta sympatizující s jezuity.Těla zemřelých byla konzervována působením zvláštního systému větracích kanálů.







Na začátku 20.století však byl systém poškozen,což zapříčinilo rozpad 140 těl.Zničené mumie byly pohřbeny na hřbitově sv.Jakuba v Klatovech.Dnes je systém obnoven a o posledních 38 mumií se starají konzervátoř.Expozice vypráví příběh barokních jezuitských Klatov,obsahuje dobové listiny a historické předměty.
Naproti kostela stojí na náměstí pětipatrová věž,tak zvaná Černá .Věž je vysoká 82 m,byla postavena v letech 1547-1555 zam účelem signalizace nebezpečí-požárů a nepřátelských vojsk.Vlivem mnoha požárů získala věž tmavočerné zbarvení,proto dostala název Černá věž.


V r.1855 byla věž osazena hodinami,které zhotovil klatovský mechanik Jan Bošek.Velká ručička hodin méří 2 metry.Ručičky a číslice jsou pozlacené.K ochozu vede 226 schodů a prý je tam krásný pohled na město ,al ei na panorama Šumavy.Ale tam už jsme nešli.
Na spáleništi 12 domů pod Černou věží byla v letech 1675-1679  byla postavena jezuitská kolej.Po zrušení řádu byla přeměněna na kasárna.V současné době jsou v budově kanceláře městského úřadu a městská knihovna,jak nám vyprávěla paní průvodkyně.

Zajímavý je v Klatovech také  kostel Narození Panny Marie.Byl postaven krátce po založení města.v druhé polovině 13.století.Tehdy to byla jediná celokomenná stavba ve městě.Byl několikrát upravován a tak se do dnešní doby jen několik kamenných zlomků.Kostel byl zavřený,tak jen fotky přes mříž.


Poblíž stojí také Bílá věž,která byla zbudována po požáru v r.1689 na místě zvonice v blízkosti kostela..
Pak jsme už čekali u hradeb na náš autobus,aby jsme se pomalu ubírali na hotel

Cestou jsme se ještě zastavili v Prášilech u botanické zahrady,ale většina rostlin byla již odkvetlá.





6 komentářů:

  1. První komentář se mi ztratil.Dnes blog opět zlobí.
    Evi,nádherně jsi vše zdokumentovala a mně připomněla naší návštěvu Klatov před hodně lety.
    Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásné fotografie Evi. V Klatovech mám kamarádku z dětství a spolužačku, ale ještě jsem tam nebyla. Krásná je ta lékárna. Do katakomb by mě nikdo nedostal. Mrtví mají spát v klidu a to mi přijde jako rušení jejich klidu. Nádherná je černá věž. Krásné fotografie jsi tam pořídila. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  3. V Klatovech jsem byla před mnoha a mnoha lety.Už tehdy se mi líbily.Vdávala se tam spolužačka.Nepřijel pro nás taxík,tak jsme se lodičkách prodily ve sněhu na radnici...
    Přeji krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Evi, děkuji za nahlédnutí do klatovské lékárny. My jsme to štěstí neměli, protože jsme se do Klatov vraceli vždy jen na nocleh a i prohlídka města byla krátká. Takže velký dík.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé místa jste navštívili.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili