12.11.21

Cestou po Šumavě,4

Následoval 4.a poslední den putování po Šumavě.Po snídaní jsme se zavazadly nastoupili do autobusu a pomalu se s několika menšími zastávkami přžesouvali k domovu.První ranní zastávkou byla Čeňkova pila.

Na soutoku řek Vydry a Křemelné se nachází osada Čeňkova pila.Pojmenována je podle obchodníka se dřevem,Čeňka Bubeníčka,který zde v letech 1868-70 postavil skutečnou pilu na zpracování dřeva ze šumavských lesů.Dřevo se vázalo do vorů a plavilo po řece Otavě,která vzniká soutokem Vydry a Křemelné.V osadě se nachází dodnes funkční vodní elektrárna Čeňkova pila,která je národní technickou památkou.




Místo je rovněž známé pobytem Bedřicha Smetany.Skladatel zde v letech 1867 zasadil s přáteli z Národního divadla tzv.Smetnův smrk.Zde údajně získal inspiraci pro úvodní motiv symfonické básně Vltava.
Další krátkou zastávkou byla obec Kvilda,která patří se svou nadmořskou výškou 1065 m k nejvýše položeným obcím v České republice.Je významným turistickým střediskem,ležícím uprostřed Kvilských plání.Škoda,že nebylo více času na prohlídku,ale to už je úděl organizovaných výletů.



Zastavili jsme se také na skok v Kašperských Horách,prohlédli si krásné náměstí a navštívili Muzeum motocyklů a hraček.



Muzeum motocyklů je umístěno v atypickém prostoru staré půdy s výškou krovu až 14,5m,který ukazuje na špičkovou práci šumavských tesařů,kteří tento krov dokázali posatavit bez jediného kovového hřebíku.Pochází ze 14.století.Zde trávil své mládí spisovatel ,který zde bydlel.Karel Klosremann.Soukromá sbírka motocyklů a jízdních kol patří mezi jednu z největších expozic historických motocyklů v Česaké republice.


Také velmi zajímavá je výstava  českých hraček.Na staré půdě je umístěno tisíce exponátů,dětské pokojíčky,dřevěné hračky,loutková divadélka a hry.Je zde také ukázka tradiční výroby hraček,která je stará podle pramenů více než 200 let.


6 komentářů:

  1. Evi,krásné fotečky i psaní.Určitě máš krásné zážitky.Přeju pěkný den!Z.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji,také zdravím a přeji hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásné fotografie jsi pořídila. Docela ráda bych si je prohlédla i jednotlivě. Nemáš je uložené třeba na Zoneramě? Měj se moc hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  4. Opravdu krásná celá výprava.Závidím.Tam to znají lépe moje děti,protože tam jezdily na školy v přírodě.
    Přeji krásný zbytek víkendu ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Evi,pořídila jsi opět moc krásné fotografie ze zajímavých míst,tam jsem nebyla.Muzeum by mě jako cyklistku hodně zajímalo a také i
    třeba dětské pokojíčky.Byla jsem vždy velká hračička.
    Měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
  6. Evičko,procestovali jste toho hodně.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili