14.11.21

Cestou po Šumavě,2 den

 Ubytovaní jsme byli v hotelu Srní,ve stejnojmenné městečku.Strava výborná polopenze.


Po snídani jsme nasedli do autobusu a první zastávkou bylo nádraží v Železné Rudě-Alžbětín.Je to jediné nádraží v ČR ,které patří dvěma státům.Budova leží na hranici Česka a Německa.Před r.1989 bylo možné dojet jen do Železné Rudy-města.Dále jen s povolením.Po revoluci začala budova sloužit svým účelům.










Česko-bavorská trať je nejvíce využívána turisty v letní i zimní sezoně.Češi navštěvují centrum Bavorského parku,Němci přijíždí poznat Šumavu z české strany.Moc hezký je výhled na nejvyšší horu Šumavy-Velký Javor,který se nachází na německé straně.Nazývá se král Bavorského lesa,je vysoký  1456 metru.



Nahoru už jsme ale nejeli,nebylo to v plánu.Pokračovali jsme k Velkému Javorskému jezeru,které leží na německé straně Šumavy ve výšce 934 m.Má plochu 7,2 hektarů,maximální hloubka je 16 m.Je to jedno z osmi šumavských ledovcových jezer.V těsné blízkosti stojí restaurace s terasou,půjčovna loděk,prodejna suvenýrů a pohádkový les.


Jezero není vhodné ke koupání.Okolo jezera jsme si individuálně udělali asi 1 hodinovou procházku














Po této krásné tůře byly odpoledne plánovány návštěvy městeček Bodenmais a Arnbruck.Pokračování příště..

8 komentářů:

  1. Evi,to je nádhera.Jezero a ty lesy kolem.Bohužel také trochu zdecimované,když ne kůrovcem,tak asi těmi vichry,co nás v poslední době dost zlobí.Ubytování jste měli moc pěkné a nádraží je i na pohled zajímavé.Když vidím ty švédské stoly mám na něco chuť.Děvčata,sluší vám to,jste pěkné turistky.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš děkuji za poklonu,turistky jsme,ale již trochu odrostlé..jinak tam bylo moc pěkně.

      Vymazat
  2. Evičko, to je paráda. My jsme jezdívali jen do železné rudy a ráda jsem jezdívala vlakem, protože před stanicí Špičák je tunel. Ale vy jste jeli autobusem. Neznám tedy Alžbětín.....Jezero a okolí je také nádherné. krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Procházku kolem jezera jsme si opravdu vychutnali,vyšlo i počasí..

      Vymazat
  3. Evičko, moc krásné fotky .Byli jsme tam před dvěma lety,procházka kolem jezera je krásná a nenáročná.Byli jsme i na Velkém Javoru,krásné výhledy odtamtud.

    OdpovědětVymazat
  4. Evi moc krásné fotografie ze zajímavého místa a i sklárnu jste si užili. Četla jsem Tvůj článek už včera a napsala dlouhý komentář, ale zmizel mi, tak to dnes prohlížím a zkouším psát komentář znovu. Měj se moc hezky a doufám, že komentář zůstane...

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky i povídání.Přeji další krásné výlety ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Evi,jste opravdu turistky jen co je pravda.🥰

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili