15.11.21

Cestou po Šumavě,1.den

Návštěva Šumavy,1.den
V polovině října se uskutečnil s naší STP 4 denní zájezd na Šumavu,který měl být původně v květnu,ale vzhledem ke koronavirové situaci se uskutečnil až na podzim.Brzy ráno jsme vyjeli z Přerova a kolem poledne jsme se zastavili na zámku Blatná.Na místě dnešního zámku stával hrad Blatná,jehož pojmenování bylo odvozeno od jeho polohy na skalisku vyčnívajícím nad  bažinami.Tento vodní hrad vystavěl Všemír ,doložený jako svědek na listině krále Václava I.Z r.1235.z románského hradu se zachovala jen část přízemní kaple.Koncem 13.století se usadili na Blatné Bavorové ze Strakonic.Po posledním členu rodu získal Blatnou Jan z Rožmitálu.Ten dal hrad zbourat a na jeho místě vystavěl gotický hrad.Blatenský zámek patří k nejvyhladávanějším lokalitám k natáčení filmů a pohádek.V r. 1967 zde vznikla pohádka Šíleně smutná princezna,předtím Bílá paní s Janou Hlaváčovou a další.


















K zámku patří také obora,kde žijí daňci



Koncem 40.let 20 století zámek převzala Národní kulturní komise a po komunistickém převratu byl Hildprandtům majetek zkonfiskován v r.1952.Manželům Hildprandtovým s dcerami bylo umožněno díky stykům rodiny scísařem Haille SelassieI.ilegálně emigrovat do Etiopie.Památky na etiopský pobyt tvoří součást zámecké expozice.Po r.1991 se panství vrátilo do rukou rodiny Hildprandtových.Manžel zemřel v Německu r.1981 a manželka s dcrami se dnes intenzivně zabývají obnovou a zpřístupněním pro návštěvníky. 

Odpoledne jsme se ještě zastavili na hradě Velhartice,který se nachází mezi městy Klatovy a Sušice na skalním ostrohu obtékaném říčkou Ostružnou.Areál je tvořen z gotických staveb Rajského paláce a obytněobranné věže zvané Putna.Jsou propojeny unikátním kamenným mostem.Sídlo Buška z Velhartic bylo proslaveno díky Janu Nerudovi,který přátelství známého komorníka a císaře popsal ve své básni Romance o Karlu IV.O významnosti velhartického hradu svědčí i to,že zde byly tajně uloženy korunovační klenoty Království českého.

Hrad byl založen na přelomu 13.a14.století,jako rodové sídlo pánů z Budětic.Za vlády Bušků z Velhartic se hrad dočkal největšího rozkvětu.Posledním majitelem ze šlechtického stavu byl v období 2.světové války Josef Windischgrättz.Od r.1945 je hrad ve správě státu.







Údolí Ostružné okouzlilo i Jana Wericha.Pod hradem si nechal postavit v r.1938 chatu podle návrhu Jiřího Trnky.4eský herec tu trávil většinu svého volného času.










Dnešní den končí,jedeme se ubytovat do hotelu Srní,odkud budeme vyjíždět na další výlety,ale o tom někdy příště...


6 komentářů:

  1. Evi,nádherné fotografie.Nemohu si vzpomenout,zda jsme byli na zámku,ale na hrad Velhartice si pamatuji.Šumava je krásná,jezdívali jsme tam často na dovolené k manželově sestřenici.Na zahradě jsme si postavili stany a výletovali.Budu se těšit na vaše výlety a možná si obnovím další vzpomínky.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za zhlédnutí,přeji pěkné podzimní dny

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásný zájezd. Fotky zámku i hradu velmi přitažlivé. Hned bych se tam rozjela. Ještě jsem tam nebyla. I čtení je hodně zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za návštěvu,máš plán na příští dovolenou..

      Vymazat
  4. Krásné fotky.Mám moc ráda zámek Blatná.Považuji ho za nejhezší.V Blatné bydlí moje vnučka s maminkou.
    Evi,přeji krásné odpoledne ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Evičko,sice bych vaše zájezdy nedala z důvodů omezeného pohybu,ale jsou úžasné.🍀

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili