13.5.22

Zámek Raduň



 První z našich letošních zájezdů se uskutečnil 10.5.2022 na zámek Raduň ve stejnojmenné obci asi 7 km od Opavy.Zámek je původně gotická tvrz,přestavěná v 16.století na renesanční zámek.V první třetině 19.století byl zámek empírově přestavěn do dnešní podoby.
Tato tvrz patřila od roku 1481 Tvorkovským z Kravař,kteří jí také v 16.století přestavěli na čtyřkřídlý renesanční zámek a vlastnili jej až do r.1671.Pak zámek pustl a až v letech 1816-1822 za vlády Jana Larische-Mönnicha byl opraven.










Roku 1832 přišli na panství Blücherové z Wahlstattu a žili zde až do r.1949.Veřejnosti byl zámek zpřístupněn v r.1984 a je zařízen sbírkami,zapůjčenými ze zámku v Hradci nad Moravicí.Současně byl upraven i zámecký park.









Do areálu zámku dále patří oranžerie,empírový ovčín a sýpka.V té funguje návštěvnické centrum s informacemi,prodejnou vstupenek,tiskovin,upomínkového zboží.Je zde také sociální zařízení a občerstvení. 



Do areálu zámku patří také oranžerie





V obci Raduň je kostel Nejsvětější trojice,kde ve sklepních prostorách se nachází hrobka rodu Blücherů,posledních majitelů zámku
V příštím článku se podíváme do interiéru zámku

5 komentářů:

  1. Krásný zájezd. Moc hezké fotografie. na Raduni se mi také moc líbilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi,to jste měli moc pěkný výlet.Zámek je pěkný,ale sýpka a oranžerie se mi líbí hodně.
    Těším se na prohlídku zámku
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Evi to jsou překrásné fotografie z nádherného místa. Zámek Raduň neznám, ale je tam opravdu krásně. Moc se mi líbí ten park,. tam bych si to opravdu užívala. Děkuji za úžasnou podívanou a přeji Ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem tam byla poprvé a byla jsem spokojená,přeji hezké jarní dny

      Vymazat

Děkuji že jste se zastavili