27.7.23

Pískovcová socha Olomouc

 Měla jsem v Olomouci lékařskou kontrolu,tak jsem se zastavila na náměstí,prohlédnout si pískovcovou sochu patronky města sv.Pavlíny.Nevybrala jsem si zrovna nejlepší počasí,lilo jako z konve.V jedné ruce deštník,v druhé mobil,nebylo to jednoduché.Kvalita fotek tomu odpovídá.

Na Horním náměstí v Olomouci vystavěli sochaři Václav Lemon a Marian Maršálek sochu patronky města sv.Pavlíny z písku.Socha ztvárňuje výjev uzdravení,z druhé strany ji zdobí připomínka
 300.výročí mariánského sloupu.Třiatřicet tun písku a čtyři šikovné ruce sochařů daly na Horním náměstí vzniknout pískovému sousoší,které připomíná důležité momenty z olomoucké historie.Socha ztvárňuje patronku města sv.Pavlínu.Je přes 4 m vysoká se základnou 3x2,5 metru.




Socha znázorňuje příběh o tom,jak sv.Pavlína dala nemocným sužovaným morovou epidemií napít zázračnou vodu z lampičky,která byla přivezena s jejími ostatky z Říma do Olomouce.Ti,kdož se napili z lampičky se poté prý zázračně uzdravili.Na zadní straně sousoší pak je připomínka 300.výročí Mariánského sloupu,který stojí na náměstí.

Patronka města zemřela 6.7. roku 302.Pro svou zbožnost byla svržena do hluboké jámy a zaházena kamením a hlínou.Papež Řehoř XV.daroval Olomouci v r.1622 její ostatky.Radní ji pak prohlásili za patronku města,když po průvodu s jejími ostatky ustoupila morová nákaza,která Olomouc postihla.


6 komentářů:

  1. Fukcarinka- Evičko,doufám,že kontrola dopadla dobře. I přes nepřízeň počasí,fotografie👍

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, to je skvostné sousoší. Veliký obdiv tvůrcům. Kochám se tím úžasným provedením. Fotografie jsou nádherné. Jinak doufám, že jsi dopadla dobře a po kontrole jsi slyšela jen samé dobré zprávy. Přeji TI příjemné a klidné letní dny hlavně ve zdraví a pohodě.

    OdpovědětVymazat
  3. Evi,Olomouc je asi hodně krásné,znám ji i z jiných blogů.A socha je úžasná.
    My byli nadávno na sochách z písku v Doksech a vytvořit něco tak krásného není jen
    tak.Fotky máš moc krásné,já mobilem fotit nemůžu,když se fotka povede je to zázrak.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  4. Evi to je nádhera! To se povedlo moc. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. No, tak to je pro mě novinka. Už jsem v Ol na náměstí dlouho nebyla. Musím to napravit.

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé fotky i když mobilem v dešti. Obdivuji ty sochaře z písku i ledu. Jistě jim to dá hromadu práce a nakonec dílo zůstane jen na fotkách.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili