12.7.23

Tábor


Po návštěve kláštera Klokoty jsme se přesunuli do Tábora.Na velkou prohlídku to ale nebylo.Bylo jednak velké horko a málo času.Tak jsem si prošla jen střed města a raději jsme zašly s kamarádkou na zmrzlinu.Někteří tam jeli soukromě příští den,prohlídnout si čokoládovnu a jiné zajímavosti,ale mě se již nechtělo,raději relax v bazénu.

Tábor je druhé největší město po Českých Budějovicích v Jihočeském kraji.Historie města je spjata s významnou kapitolou evropských dějin-husitstvím.V r.1420 zde husité pod vedením Jana Žižky založili opevněné vojenské ležení,odkud podnikali své válečné výpravy. Historické jádro města,se zachovalými uličkami v gotickém duchu je památkovou rezervací.




Za zhlédnutí stojí Žižkovo náměstí,jemuž vévodí monument slavného vojevůdce Jana Žižky.

Radnice na Žižkově náměstí patří k nejvýznamnějším gotickým památkám v českých městech.Má 4 křídla,kteerá obklopují malé nádvoří.Nejvýznamnější části radnice je Velký sál,který je druhým největším gotickým sálem V ČR po Vladislavském sále na Pražském hradě.Byl ale v tuto dobu zavřený.

V současné době již radnice neslouží k zasedání zastupitelů,ale sídlí zde Husitské muzeum a je národní kulturní památkou.Součástí radnice je věž,na níž se nacházejí neobvklé hodiny s 24 hodinovým ciferníkem místo dvanáctihodonového a obíhá po něm jen 1 ručička.Také se někdy nazývají "táborský orloj".
Pozdně gotický děkanský kostel na Žižkově náměstí byl nvystavěn na přelomu 15. a 16.století na místě původního dřevěnného chrámu.Gotická věž je 77m vysoká a vede na ni 155 schodů.tam jsem už ale nešlapala a kostel nebyl přístupný.


Během staletí prošel Tábor mnoha proměnami,ale svůj středověký charakter si uchoval dodnes. 
Připomíná ho pozůstatek středověkého opevnění,spletitý labyrint podzemních chodeb a jedna věž původního hradu Kotnov s přilehlou Bechyňskou bránou.R.1532 byl hrad velmi poškozen a ke své bývalé slávě nepovstal.Byl využíván pro hospodářské účely,byl zde pivovar,nyní je zde galerie.Věž bývalého hradu je vysoká 25m a je přístupná jako vyhlídková,vede na ní 155 schodů.Hrad i Bechyňská brána jsou od r.1962 národní kulturní památkou.


Tábor je krásné historické město s bohatou minulostí.Jen by to chtělo více času.Ono ty společné výlety jsou výhodou i nevýhodou,Člověk se nemusí starat o dopravu,ubytování,stravu,vše je zajištěno.Nevýhodou je,že se  musí podřídit časovému rozvrhu.Ale pro mne je to spíš nutnost,poněvadž jsem sama a těžko bych v mých letech cestovala individuálně.Navíc zde mám mnoho přátel a je to veselejší.
Tak třeba někdy příště.....

5 komentářů:

  1. Historické jádro Tábora je nádherné,je tu na co koukat.Byla jsem tu asi
    před 30 lety.Máš pravdu,že takové zájezdy jsou sice fajn,ale občas se tam potýká
    s různými přání účastníků.Dříve jsme hodně jezdívali většinou od práce mé a nebo manžela.
    Evi,měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, to je moc hezká reportáž ze zájezdu do Tábora. Ano, tam to chce víc času. Město má plno krásných míst i zajímavostí. V muzeu čokolády jsme také byli, podívat se na Kotnově i uvnitř a na věži, také jsme si město prošli. Je tam i hezké okolí. Přeji Ti krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky tam rádi jezdíme i na Klokoty často, zrovna dva první týdny prázdnin tam teď byla vnučka.Hezké fotky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Fukcarinka - Evičko,byli jsme v Táboře 3 dny na které ráda vzpomínám. Bydleli jsme u náměstí v postranní uličce,název si nepamatuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Evičko, skvostné fotky nádherného města. Obdivuji tvůj cestovatelský elán.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili