26.9.23

Cestou po Krkonoších,Labská bouda

Další den našeho putování po Krkonoších patřil trase na Labskou boudu a k prameni Labe.Z Harrachova nás náš autobus dovezl na Horní Mísečky.Dál nesměl,museli jsme jet kyvadlovou dopravou na Zlaté návrší a odtud přes Petrovu boudu jsme šli trasu na Labskou boudu.Bylo to asi 5 km tam a 5 km zpět.Váhala jsem zda to zvládnu,ale nakonec jsem se na to dala a nelitovala.Nic nebylo organizované,každý si šel svým tempem,hlavní bylo dojít do 17 hod. k autobusu.


Vydali jsme se tedy s kamarádkou ze Zlatého návrší směr Labská bouda.O Velikonocích 24.3.1913 se v okolí Zlatého návrší konal mezinárodní závod na 50 km.Začal za nádherného počasí,které se však změnilo v peklo.Závod musel být zrušen a všichni závodníci,kromě Bohumila Hanče byli zastaveni.Jemu se vydal na pomoc jeho přítel Václav Vrbata,který jej našel a věnoval mu,vyčerpanému a promrzlému části svého oděvu.Oba však v prudké vánici zahynuli.VáclavVrbata byl nalezen zmrzlý v místě dnešní mohyly na Vrbatově návrší,B.Hanč byl nalezen podchlazený bez známek života v místě Hančova pomníčku nedaleko Pančavského vodopádu a zemřel na Labské boudě.

Od mohyly na Zlatém návrší jsme pokračovaly směr Labská bouda










Historie Labské boudy začíná v r.1830,kda v těchto místech podnikavá žena vystavěla malou budku zh kamení,kůry a roští,v níž prodávala kozí sýr,mléko a kořalku.Pozdější majitelé z Rokytnice nad Jizerou rozšířili původní budovu tak, aby sloužila i k ubytování.V letech 1878-79 přestavěl boudu hrabě Jan Harrach.V r.1904 zde zřídil první přírodní rezervaci v Krkonoších.
Na Labské boudě jsme si trochu odpočaly,občerstvily a vydaly se k pramenům Labe,vzdálenému asi 1 km.Na zídce u pramene je 26 zajímavých erbů měst,kudy Labe protéká až k moři.
 






Labe pramení na místě zvaném Labská louka ve výšce 1384 m n.m.Toto místo je však pouze symbolické,vlastní pramen je od tohoto místa vzdálen asi 300 m a je z důvodu ochrany přírody veřejnosti nepřístupný.

Cestou zpět na Zlaté návrší a Petrovu  boudu
Na Petrvě boudě jsme si daly kávu a sjely autobusem na Mísečky,kde nás čekal náš autobus a odvezl nás na hotel do Harrachova.Bylo těch 10km na nás dost,ale zvládly jsme to.


Velbloud k prameni nedošel,my ano...😊

5 komentářů:

  1. Evi, to jste borci, ale měli jste pěkné počasí, i když tam se to mění co chvíli.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi,👍 ty máš výdrž🥾🥾

    OdpovědětVymazat
  3. Evi,udělala jsi mi radost.Nádherné fotografie,které ve mně vyvolaly spousty vzpomínek.
    Měla jsem tuhle trasu naplánovanou před covidem,ale nedošlo na ni.Nevím,zda by to manžel
    zvládnul,ale třeba jo.Hrozně ráda bych se tam ještě podívala.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  4. Evičko, moc děkuji za krásné fotky. Do Krkonoš jsem jezdila jako dítě a pamatuju ještě původní Labskou boudu než vyhořela. Moc ráda bych se sem ještě podívala. Je to tam úplně jiné. Ty znaky měst jsou skvělý nápad. Je to doslova hold naší řece .

    OdpovědětVymazat
  5. Evi to jsou krásné fotografie. Je to už dlouho, co jsme v těchto místech byli a to když jsme byli na dovolené v Benecku tak toto byl jeden z výletů. Moc hezky jsi mi tato místa připomněla a já děkuji za tuto nádhernou podívanou. Přeji Ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili