11.9.23

Hospital Kuks

Cestou na pobytový zájezd do Krkonoš jsme se zastavili první den ve vesničce Kuks u Hospitalu Kuks,který je bývalý zaopatřovací ústav pro vojenské veterány,provozovaný v letech 1744-1938 řádem milosrdných bratří.Vznikl z podnětu hraběte Františka Šporka naproti jeho letní rezidenci s lázněmi.
Před založením hospitálu nejprve vznikly lázně,zámek a hostinská zařízení na protějším břehu Labe,kde vyvěral pramen,jemuž byly přisuzovány léčívé účinky.Hospital s kostelem Nejsvětější Trojice vznikal postupně v letech 1707-1748.Na terase před kostelem jsou umístěny kopie soch Ctnosti a Neřesti od Matyáše Brauna.Originály jsou umístěny a přístupny v místním lapidáriu.








V letech 2010-2015 prošel hospitál generální obnovou za téměř půl miliardy korun.Projekt tzv.Granátové jablko financovaly z velké části fondy z Evropské unie.Je ve vlastnictví státu a je chráněnou kulturní památkou České republiky.






V r.1938 byl řád milosrdných bratří z Kuksu vyhnán německými okupanty a činnost hospitálu byla ukončena.Lékárna zde fungovala až do r. 1945.Po válce přešel hospitál do správy státu.Byla zde léčebna dlouhodobě nemocných.Od 50.let 20.století začaly záchranné práce na objektu.Originály pískovcových soch Ctnosti,Neřesti a Andělů smrti byly v 80 a 90 letech přesunuty do lapidária.






Při rozsáhlé obnově památky v letech 2013-2015 byly v hlavní chodbě odkryty a restaurovány nástěnné malby s motivem cyklu Tanec smrti.

Na nádvoří navazuje bylinková a květinová zahrada























Za zahradou je vstup na hřbitov,tam jsem ale jen nakoukla,tato místa mi nedělají dobře.

V lapidáriu jsou umístěny originály alegorií Ctnosti a Neřesti a Andělů smrti od Matyáše Bernarda Brauna,sochy trpaslíků a dosud nezrestaurované fragmenty.





Za zmínku stojí také lékárna u Granátového jablka,která byla uvedena do provozu r.1743 s příchodem lékárníka milosrdných bratří Theodosia Hüdera.Dodnes se zachoval původní barokní ráz místnosti i jejího vybavení.Je druhou nejstarší dochovanou barokní lékárnou ve střední Evropě.Nejstarší je v Klatovech.



Špitální kostel Nejsvětější Trojice
Byl vybudován jako součást hospitálu,útulku pro zhruba stovku válečných veteránů a služebníků panství hraběte Františka Šporka.Stavba probíhala v letech 1707-1715 jako první část areálu.Výstavba kostela byla svěřena italským stavitelům.Pod kostelem je krypta,která ukrývá hraběcí hrobku s ostatky zástupců rodu Šporků.






O Kuksu toho bylo již dost,odcházíme,loučíme se a další povídání o pobytu v Krkonoších příště..


6 komentářů:

  1. Moc pěkné fotky. Uvnitř jme nebyli. Tenkrát se rekonstruoval. Díky ta pěkný náhled že všech stran.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi,je to nádhera.To jsi měla zase moc krásný zájezd.Na Kuks bych se ráda podívala a v sobotu už jsme byli nedaleko.
    Ale v těch končinách je toho hodně k navštívení a tak až nebude takové teplo se tam snad vrátíme.
    Těším se na další místa,která jste navštívili.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, Evi, důkladně jsi to vše zdokumentovala, ano, Kuks byl krásně zrekonstruovaný a moc rádi tam jezdíme, zrovna tuto sobotu jsme jeli okolo.Pořád nutím dceru, aby se do lékárny jeli podívat. Vnučky jsem vzala do té v Klatovech a tady ještě nebyly.
    Moc hezké fotky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Evičko,moc hezký jsi nás provedla po Kuksu. Ovšem navštívit a projít se ve skutečnosti musí být parádní.🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Evi, tak to je dokonalá reportáž s nádhernými fotografiemi. Teď nakukuji jen na mobilu, ale určitě se podívám ještě jednou na počítači, abych si Tvé nádherné fotografie opravdu vychutnala a texty znovu přečetla. Zaujaly mě sochy, zahrada i samotné stavby. Je to něco úžasného. Děkuji za perfektní příspěvek a přeji Ti krásný poslední letní dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Evi zdravím. V Kuksu se mi moc líbí, byla jsem tam hodněkrát. Líbí se mě lékárna, bylinkové zahrady a hodně Betlém, areál soch v lese. Moc hezky jsi vše nafotila. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili