13.9.23

Cestou po Krkonoších,1.den

 Cestou do Krkonoš nám po návštěvě Kuksu zastavil autobus u vodního díla Les Království.Přehrada se před námi vynořila jako zámek v pohádce o Šípkové Růžence.Je krásná a stojí za podívání.Údolní nádrž se nachází na řece Labi a od města Dvůr Králové n.Labem je vzdálená asi 6 km.Byla v r.1964 zapsána ne seznam technických památek.


Architektura tohoto vodního díla,které se nachází v nádherné krajině uprostřed lesů,je originální a mnohdy se o ní říká,že je pohádová.Projektanti ji na začátku minulého století navrhli v romantickém duchu,což dokazuje i koruna hráze,kterou tvoří dvě brány s věžemi.Malý kamenný hrad s věží s cimbuřím je vlastně domek hrázného.Stavba přehrady je vysoká 41 metrů,hráz je dlouhá 218 metrů.Celkový objem nádrže je 9,165  000 m krychlových.








Důvodem k postavení přehrady byla velká voda z července 1887,kdy to byla voda stoletá.Přehrada se začala stavět v r.1910 spolu s přehradou na horním Labi.


Ještě zbyl čas na kafíčko v příjemném prostředí
Pak už následovala cesta do našeho ubytování v Harrachově.Domovem po 4 dny nám byl hotel Skicentrum,situovaný přímo pod skokanskými můstky.Tyto jsou však v havarijním stavu a asi se na nich skákat již nikdy nebude.



Ubytování bylo hezké,s polopenzí a denně jsme vycházeli na výlety do okolí.To byl závěr prvního dne a budou následovat další pěkné výlety.

4 komentáře:

  1. Evi,nádherné.U přehrady Les Království jsme docela často,je to tam moc krásné,vždy si připadnu,jak v pohádce.
    V Harrachově to znám,jezdili jsme tam roky,manžel tam má bráchu,ale co jsou s švagrovou v důchodě,tak jsou skoro pořád na
    chalupě kousek od nás.Máš pravdu těch můstků je škoda.Byli jsme tam několikrát, když se na nich skákalo.
    Možná jste se byli podívat i u Mumlavských vodopádů.Těším se na pokračování,Krkonoše byly kdysi moje srdcovka.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Les Království je krásná stavba a rádi se tam zastavíme cestou na výlet, je to moc fotogenické místo, hrálo to i nějakém filmu.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, upřímně přavidim návštěvu Lesa království 👍

    OdpovědětVymazat
  4. Evi, paráda. To vodní dílo bych chtěla někdy vidět na vlastní oči.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili