16.9.23

Cestou po Krkonoších

 Druhý den nás ráno čekala návštěva sklárny v Harrachově.Tato sklárna je nejstarší fungující sklárna na světě.V provozu je od roku 1712 a od roku 1991 je zapsána jako kulturní památka.

Během exkurze si lze prohlédnout tradiční  ruční způsob sklářské výroby,jejíž součástí je také 100 let stará brusírna skla.Mezi sortiment patří užitkové sklo,luxusní nápojové sklo a křišťálové lustry.






Zakladetelem a prvním ředitelem sklárny byl Elias Müller.produkce sklárny se postupně proslavila na celém evropském kontinentě.Již v druhé polovině 18.století měla sklárna sklady svých výrobků ve Vídni,Izmiru,Cařihradu a dalších zemích.K proslulosti sklárny přispěly i návštěvy přislůšníků rakouských a saských panovníků.Harrachové vlastnili sklárnu nepřetržitěaž do doby 2.světové války.Ještě v jejím průběhu byl však hrabě Jan Harrach přinucen pod tlakem nacistických orgánů svůj majetek prodat.Po skončení války byla dekretem prezidenta republiky o znárodnění podniků německých majitelů sklárna vyvlastněna a stala se majetkem státu.




Sočástí areálu je Muzeum skla,umístěném od r.1994 v bývalém panském domě,v němž je prezentována sbírka historického skla z produkce sklárny.Jedná se o největší sbírku skla v ČR s více než 5 000 exponáty.Nejvíce výrobků jde do zahraničí,převážně do USA.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po skončení prohlídky sklárny na nás čekal vláček,který nás dovezl k Mumlavskému vodopádu.

Mumlavský vodopád se nachází na řece Mumlavě asi 2 km od Harrachova.Je necelých 10 metrů vysoký a jedná se o jeden z nejmohutnějších vodopádů v ČR.Nachází se  ve výšce 760 m n.m. v ochranném pásmu Krkonošského národního parku.Z parkoviště to byla nenáročná procházka.










Tím ovšem náš den nekončil,v odpoledních hodinách následoval výjezd na Čertovu horu.Nechám to na další článek.

4 komentáře:

  1. Evičko, návštěva muzea byla určitě prima akce,vodopády nevyjímaje 👍

    OdpovědětVymazat
  2. Evi,potěšila jsi mě.V muzeu jsem už nebyla dlouho,ale k Mumlavským vodopádům se rádi vracíme.
    Zdá se mi,že je tam málo vody.O tom vláčku vůbec nevím.A těším se na Čertovu horu.To jste museli lanovkou.
    Nádherné fotografie.-Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  3. Opět nádhera. Sklo miluji a tak bych si to tam užila. Na mumlavských vodopádech jsem byla jako dítě a tak si ti už moc nepamatuji. Krkonoše jsme s rodiči prošli ještě v době existence původní Labské boudy. Ráda se s tebou vrátím. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Evi, ve sklárně jsem byla, jeden rok jsme dostali od dětí dárek - pobyt na pár dní do Harrachova. Jen k Mumlavským vodopádům jsme šli pěšky. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili