12.1.24

Polsko,Krakow

Pro nedostatek času před svátky se vracím k pokračování návštěvy Polska.
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
Krakov je historická rezidence polských králů s hradem Wawel a katedrálou,sídlo starobylé univerzity a arcibiskupství.Staré město s množstvím historických památek je oblíbený cíl turistů a je zapsáno na seznamu Světového dědictví.


Tento zájezd byl pojat jako adventní s možností návštěvy vánočních trhů a nasátí vánoční atmosféry.Na návštěvu historických památek bylo málo času,což mě trochu mrzelo.Naše prohlídka začala u Dračí jámy na úpatí pahorku,kde podle pověsti zde draka usmrtil rytíř Krak,jehož jméno město nese.Jedná se o tři malé jeskyně ,do kterých je vstup z hradu.Před východem z jeskyní je kovový drak,který občas chrlí oheň.Měli jsme štěstí,oheň na nás vychrlil.


Prohlídka pokračovala pod opevněným Wawelském návrší.Je to nejstarší část města, byla jednou z nejdůležitějších opevnění v knížectví Vislanů.Krakov je je jedním z nejdůležitějších turistických,kulturních a historických center v Evropě.V porovnání s Varšavou ho navštěvuje mnohem více turistů.Oblast starého města spolu s historickou zástavbou byla v r.1978 zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Počasí nebylo zrovna nejlepší,padal sníh s deštěm,šero.Procházeli jsme kolem katedrály sv.Stanislava a sv.Václava.Je to trojlodní cihlová gotická bazilika se třemi věžemi a věncem kaplí.Postavena byla v letech 1320-1364.Sloužila jako tradiční korunovační kostel i pohřebiště polských králů.Je zde pochována řada dalších významných Poláků.







Královský hrad Wawel je nejstarší osídlení v Krakově,od 11.století hrad a později sídlo polských králů,v současnosti renesanční a barokní stavba z první poloviny 17.století,která v 19.století sloužila jako pevnost,za druhé světové války jako sídlo nacistického guvernéra a v současnosti muzeum.


Dovnitř jsem ale z nedostatku času nešla.Pokračovali jsme na hlavní náměstí Krakova,t.zv.Rynek Glówny.Jde o největší krakovské náměstí a současně jedno z největších náměstí v Evropě.Rynek byl centrem obchodu a od 2.poloviny 13. století zde vznikaly krámy nejrůznějších řemeslníků a obchodníků  a první budovy vystavěné z kamene-Sukiennice.Dnes je to historická tržnice,v přízemí má dvě řady krámků,v patře je expozice obrazů polských malířů.Je to ta budova vzadu.Tam také bylo hodně vánočního zboží ke koupi dárků.


V čase před Vánocemi bylo vše krásně nazdobené a osvětlené.Trochu jsem nasála vánoční náladu,když bylo málo času na památky.Chtělo by to zajet do Krakova v letním období.
V okolí náměstí se nachází řada kostelů.Mezi nejstarší budovy v Polsku patří kostel sv.Ondřeje.Podle polského kronikáře J.Dlugosze byl jedinou stavbou ve městě,která přestála tatarský nájezd v r.1241.Vedle je věž radnice.

Dalším kostelem je farní Mariánský kostel.Tento kostel patří mezi symboly města.Cihlová gotická bazilika ze 14-15.století se dvěma nestejnými věžemi v průčelí,což je na evropské poměry nestandartní.
Vyšší věž se nazývá Hejnalica,z níž každý den zní slavná trubačská melodie.Ta se nazývá Hejnal,proto tento název věže.Melodie,kterou trubač každou hodinu od rána do večera troubí,není nikdy dokončena.Toto přerušení je na počest středověkého trubače,kterého před několika stoletími při troubení usmrtil šíp.








Nejcennější části kostela je 13m vysoký a 11m široký pozlacený oltář Veita Stosse z r.1489,jedno z nejslavnějších řezbářských děl pozdní gotiky.Umělec na něm pracoval více jak 10 let.Obsahuje více než 200 postav,z nichž některé dosahují výšky až 2,7 metru.Oltář byl vytvořen z dubového dřeva,sochy jsou ze dřeva lipového.Oltář má skříň,která se přes den otevírá a večer zavírá.Fotit se nesmělo,ale dovolila jsem si stáhnout obrázek z internetu.

Na Královském rynku se nachází také kostel sv.Vojtěcha,který je jedním z nejstarších kostelů v Polsku.Podle tradice na místě dnešního kostela kázal sv.Vojtěch.Na jeho památku zde byl posataven malý kamenný kostelík.


Počasí nebylo zrovna nejlepší,sněžilo s deštěm,občas mlha, špatné světelné podmínky.Takže jsem se na foto vykašlala a raději jsme s kolegyněmi zašly na kafíčko a užívaly si Adventu.Tam nás také vymákla další kamarádka.








Po prohlídce vánočně vyzdobeného náměstí,tržnice,kostelíků a malého občerstvení jsme k večeru,již za tmy odjížděli z Krakova.Škoda,že nebylo více času na prohlídku památek,tak snad někdy jindy.

7 komentářů:

  1. Evi to jsou moc krásné fotografie z krásného historického města Krakova. I když jak píšeš, počasí moc nevyšlo, tak fotografie se Ti opravdu povedly a já jsem se mohla pokochat mětem, které neznám a asi ani nenavštívím. Díky za hezkou podívanou a přeji Ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, tak to je zajímavá změna, v zimě jsem tam ještě nebyla. Město a jeho památky jsou moc krásné asi v každé roční době. To sis zafotila! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Evi,to byl moc krásný zájezd.Koukám,že počasí v prosinci bylo všude stejné,deštivé.
    Krakov je velmi zajímavé a krásné město.U někoho jsem ho už na blogu viděla a hned jsem šla koukat na
    mapy,zda je pro nás dostupné.Bohužel od nás je to hodně daleko na jeden den.
    Tak jsem ráda,že se mohu u tebe podívat na další památky.V Polsku je opravdu na co koukat a ráda bych se tam
    opět podívala.Děkuji za nádherné fotografie.Přeji Ti hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Evi, tak to byl moc pěkný výlet a určitě jsis to vše užila. Děkuju za hezké pokoukání, Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Evi super. Tohle všechno znám v jinou roční dobu a v tom zimním kabátku je to opět jiná atmosféra. Divím, se že v Mariánském kostele se mohlo fotit. Za nás tam byl přísný zákaz a kontroly na každém kroku.

    OdpovědětVymazat
  6. Krakov je moc krásné historické město. Také jsme tam jednou byli v adventním čase.

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní01.02.24 9:42

    Evičko, vánoční atmosféru bych taky nasála, ale honem do tepla, kafíčko bylo řešení. Krakov jedině za pěkného počasí, bez deště a sněhu, ale kdy to bude, těžko plánovat zájezd i s počasím dopředu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili