2.7.24

Znojmo,tajemné podzemí

Náš výlet začínal prohlídkou znojemského podzemí.Až do dnešních dnů není zcela jasné,jak a kdy znojemské podzemí začalo vznikat.Historici usuzují,že se tak dělo zhruba v době od 14.století,tedy v časech,kdy město získalo na významu a postupně se rozšířovalo.Účelem vzniku podzemních chodeb nebyla těžba nerostných surovin,spíše docházelo k postupnému propojování sklepů a kójí vzniklých pod měšťanskými domy.







Na bludišti znojemských podzemních chodeb je kromě délky-asi 27km-fascinující především skutečnost,že tvoří několik propojených pater.Budování takového systému chodeb ve středověkých podmínkách bylo velmi náročné.O podzemí si lidé vyprávějí legendy.

Tajemství rozsáhlých chodeb pod Znojmem přitahuje zvědavce odpradávna,možná i proto se nám dochovaly legendy o tom ,že podzemní komplex budovali vězni odsouzení na smrt,kteří se nesměli z podzemí dostat živí.


Jsou to obrázky ponuré,možná u někoho vyvolávají stres,ale bohužel taková je někdy historie.
Další legendy vypráví,že nižší úrovně sklepů zachránily obyvatele města před švédským nájezdem v dobách třicetileté války.
Po prohlídce podzemního Znojma jsme přejeli do krásné restaurace Rumburak,kde jsme měli zajištěný  oběd.



Po dobrém obědě jsme došli procházkou k hradu Bítov,kde nás čekala prohlídka,ale o tom až v dalším článku.

5 komentářů:

  1. Podzemí je opravdu hodně tajemné,ale jinak jsou to moc hezké prostory,pěkně upravené.Těším se na zámek Bítov.V dětství jsem byla na prohlídce snad každé prázdniny.Evi,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Evičko, děkuji za fotky. Ve Znojmě jsem byli před lety celý víkend, ale na podzemí nějak nedošlo. Těším se na pokračování a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezké fotografie. Tak toto jsou místa, kam už se nedostanu a tak děkuji za tuto skvělou reportáž. Přeji ti krásné dny a těším se na další články z cest.

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle téma mě moc upoutalo. Nedávno jsem měla na blogu fotky z táborského podzemí a je vidět, že to je podobné. Jinak na Rumburaku jsme také byli, ale o tom jsem ještě nepsala. Na Bítov se těším, ale to není zámek, je to hrad. 😊

    OdpovědětVymazat
  5. Krása. Obojí jsme navštívili soukromě, i když při různých dovolených a pobytech. Ve Znojmě jsme byli přímo ubytovani a v restauraci Rumburak jsme se také dobře najedli, když jsme byli na Bítově, kam nás dopravila loď z Vranova nad Dyjí. Pořídila jsi pěkné fotky a těším se i na fotky z Bítova.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili