23.5.23

Slovinsko 2023, 1.den

 

V týdnu od 9.5.-14.5.2023 jsem s naším STP navštívila Slovinsko.Zájezd byl programově bezvadný,horší už to bylo s počasím.Dost často nám pršelo.První den ráno jsme  spatřili panorama jezera Bled.Tam jsme také měli první občerstvení od CK ABC.Jezero je napájeno podzemními vřídly,takže prý je poměrně teplé,ale z časových důvodů jsme to nezkoušeli.


První písemná zmínka o hradu Bled pochází z r.1011,kdy německý král Jindřich II.daroval hrad biskupu Adelberonovi z Brixenu.Biskupové tu misionářsky působilimezi slovanskými pohany a v jejich držení zůstal více jak 800 let.Díky své poloze na skalní plošině nad jezerem sloužil hrad jako perfektní pozorovatelna a útočiště obyvatel v době nebezpečí.




Pohádkový Bled vylepšuje ostrovní kostel "Blejski Otok",poutní místo s kostelem a staroslovanským hřbitovem,nacházející se uprostřed jezera.Na ostrov jsme se přepravili loďkami,připomínající benátské gondoly.






Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl několikrát přestavován a po dvou velkých zemětřeseních získal současnou barokní podobu.Socha sv.Máři Magdaleny,patronky poutí je zobrazena s nádobou s olejem a nádobou se slzami pokání.

Ke kostelu se dojde od jezera po kamenných schodech





Při návratu na břeh jezera jsme samozřejmě nesměli vynechat ochutnávku jejich speciálního kremšnitu s kávou


Jen to počasí nebylo ideální,což se projevilo i na kvalitě fotografií

Po poledni následoval přejezd k Bohijnskému jezeru,které je největší slovinská sladkovodní plocha.Autobus nás dovezl až ke spodní stanici lanovky na Vogel.

Vogel je hora nad Bohijsským jezerem v n.m.1922m v Triglavském národním parku.Z osady Ukanc  jsme vyjeli nahoru kabinovou lanovkou pro až 80 lidí do horní stanice ve výšce 1535 m n.m.Během jízdy by se za normálních okolností  otevíraly krásné pohledy na Julské Alpy s majestátním Triglavem 2684 m n.nm.Ale my měli smůlu,bylo zataženo,takže jsme toho moc neviděli.
















Po procházce a prohlédnutí okolí jsme sjeli lanovkou dolů,nasedli do autobusu a zamířili do hotelu Vile park k ubytování v oblasti Portorože na břehu moře.

5 komentářů:

  1. Evi,na fotky jsem se moc těšila.V těchto místech jsme byli s manželem před hodně lety
    na devizový příslib.Byla to naše první zastávka a cestovali jsme až do Dubrovníku.
    Bled je kouzelné místo,obklopené Alpami.Okolí je nádherné,Triglavský národní park jsme také
    trochu prochodili.Měli jste úžasný zájezd,bohužel s počasím nic neuděláme.I tak jsou fotografie
    nádherné.Měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
  2. Evi to jsou nádherné fotografie. Jsou to moc hezká místa a zájezd jste si užili. Děkuji za hezkou podívanou a přeji ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Evi, Slovinsko je nádherné, byla jsem tam vloni v říjnu. Na Bledu také, i kremeš nechyběl... To máte fajn, že si takhle společně cestujete, ráda jsem se podívala. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Rvi, tam jsem nikdy nebyla. Jen v Chorvatsku. Asi je to tam mentalitou a krajinou podobné. Možná je to tam levnější.

    OdpovědětVymazat
  5. Evičko u jezera Bled jsem byla a bylo tam moc krásně. ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili