27.5.23

Slovinsko 2023, 2 den

Ubytování

Pokoje byly dvoulůžkové s veškerým vybavením,sociálním zařízením,TV.Tu jsme ale nevyužívali,protože denně jsme vyjížděli na výlety a po návratu jsme spěchali do mořského parku Termaris,pozdě večer na večeři a pak byli rádi,že padneme do postele. V moři jsme se nekoupali,bylo ještě studené a často poprchalo.To nám ale nevadilo,poněvadž jsme měli možnost relaxace v hotelovém komplexu Termaris.Každý den jsme si užívali koupání v 7 bazénech s mořskou vodou teplou 30-34°C a s nejrůznějšími vířivkovými efekty či protiproudy pod střechou v hotelovém areálu,který je přímo na břehu moře.Strava byla  polopenze formou švédských stolů.Výběr byl bohatý od nejrůznějších druhů masa,ryb,polévky,pečiva,zákusků. 




Na malém náměstíčku před hotelem stojí starobylý kostelík,dolů vedou schody k moři
Večer je hezky osvětlený

Jídelna



Relax v mořských teplých bazénech byl fantastický










Tak to bylo k ubytování a teď k programu druhéhé dne.Cesta nás zavedla pod zem,do Postojenské jeskyně.Viděla jsem dost jeskyní,ale to co jsme zhlédli zde, nás ohromilo.Postojenská jeskyně je považována za jednu z nejkrásnějších a nejúchvatnějších na světě.Tento monumentální jeskynní systém v Krasu tvoří několik podzemních prostor propojených říčkou Pivkou.Celková délka tvoří asi 20 km podzemních dómů a chodeb.Ve vápencovém masivu vznkly obdivuhodné sloupovité útvary a sály s překrásnou krápníkovou výzdobou a barevnými stěnami.Tento ráj vznikal miliony let kapičkami vody.Začátek  prohlídky je absolvován vláčkem,který projíždí nádhernými sceneriemi,pak následuje pěší prohlídka a nakonec se opět vracíme vláčkem krásnými prostorami k východu.







Prohlídka začíná u vstupní stanice jeskynní železnice.Souprava projíždí umělým tunelem.Pak je tu Gotická síň,Tančírna aj.Tato slouží také jako místokonání nejrůznějších akcí a koncertů.Koncertní sál pojme až 10 000 návštěvníků.
























Dojem z fotek není takový jako na vlastní oči.S bleskem se fotit nesmělo,takže kvalita není 100%-ní.
Cesta dále vede za akvarium s lidskými rybami (macaráty)do koncertní síně.Pak jsme nastoupily opět do vláčku a vrátili se na povrch.Lidská ryba se dožívá 70-100 let,dorůstá do délky 25 cm a vydrží bez potravy až 12 let,což je záviděníhodné.Fotit se nesměly,žijí v naprosté tmě.Fotky jsem si vypůjčila z internetu.

K večeru jsme se vrátili na hotel,relaxovali v mořském parku a těšili se na další den.


3 komentáře:

  1. Evi, zdravím. Všechno jako Ty jsem zažívala vloni v říjnu, i stejné ubytování... Jen počasí jsme měli teplé, každý den jsme se koupali v moŕi. Měj se fajn, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, tak to jste si fakt skvěle užívali, od všeho trochu. Já bych byla nadšená z těch bazénů, ani by mně nevadilo, že nevlezu do moře, stačil by mi jen pohled. Super zájezd, zdravím 👍😉

    OdpovědětVymazat
  3. Evičko, navštívila jsi kouzelná místa ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili