31.5.23

Slovinsko 2023,3.den

 Hrastovlje

První zastávkou dnešního dne je malá vesnice v jižní části země s velkým kulturním bohatstvím- Hrastovlje.Dominantou vesnice je opevněný románský kostel Nejsvětější Trojice ze 13.století,který ukrývá úchvatné gotické fresky.Z vysokých hradeb mu vyčnívá jen věžička.Podle výkladu by se mělo jednat o jediný dochovaný opevněný kostel.Obehnán hradbami byl koncem 16.století.Ty jej měli chránit před útoky Turků,kteří se ve svých evropských výbojích dosatli až sem a bylo tak před niminutné životy i majetek zabezpečit


Dominantou vesnice je opevněný románský kostel Nejsvětější Trojice ze 13.století,který ukrývá úchvatné gotické fresky.Znázorňují stvoření světa,vyhnání Adama a Evy z ráje,výjevy z Kristova utrpení,práci sedláků v ročních obdobích .Nejznámější je ale freska Tanec smrti z 15.století.Freska vyobrazuje a také připomíná skutečnost,že před Bohem jsme si všichni rovni,od žebráků po krále.
Fresky jsou hodně staré a tak trochu rozmazané.













A bez deštníků se to neobešlo




Po prohlídce hradu jsme se autobusem přepravili do známé vesnice Lipica.Zde vznikl slavný chov ušlechtilých koní Lipicánů.Domov vznešených běloušů,známých z jízdáren i filmů.Jednoho vlastnil i president T.G.Masaryk.Hřebčín Lipica založil Karel Štýrský,syn císaře Ferdinanda I.Habsburského v r.1580.Jedná se o nejstarší evropský hřebčín.Nicméně plemeno sněhově bílích lipicánů bylo vyšlechtěno až za vlády Marie Terezie v 18.století.Odtud pak byli Lipicáni rozšířeni po celém světě a sloužili díky své kráse i učenlivosti habsburskému dvoru ve Vídni.


Prohlédli jsme si stáje i venkovní výběhy s průvodkyní a výkladem








Lipicáni jsou unikátní svojí barevnou proměnlivostí během života,narodí se tmaví a až po 7.roce získávají svoji typickou bílou barvu.Jsou fešáci,vynikají v drezuře a chováni jsou jako soutěžní,jezdečtí i přehlídkoví koně.











A na závěr dne jsme si dopřáli něco z požitků.Navštívili jsme ve vesnici Vipava soukromé vinařství a ochutnali jejich skvělá vína a likéry.Nechybělo ani pohoštění.

Manželský pár vlastníků vinařství a naše skvělá průvodkyně



Dům maajitelů a jejich vinné sklepy





Kdo měl zájem, mohl si  zakoupit jejich skvělá vína a likéry 



K večeru jsme dojeli na hotel,šli se okoupat do mořské vody a na večeři.Bylo toho za celý den dost.

4 komentáře:

  1. Evi to jsou nádherné fotografie památek, koní i veselice... Super zájezd a hezky jsem si to užívali a to je fajn. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Slovinsko až na pár dnů tam strávených neznám.Většinou jsme ho projížděli cestou dál na jih.
    Je tu co obdivovat,krásný hrad,fresky a koně.Evi,nádherné fotografie.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, díky za tuto reportáž, protože ten kostel s freskami jsem neznala, V našich dvou zájezdech v programu nebyl. Díky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Vydařený výlet, za odměnu posezení u vína. ☺ Tak to má být.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili