20.2.22

Maďarsko Harkány 2021


 Večerní zájezd do města Pécs

Župní město Pécs,česky Pětikostelí je pátým největším městem Maďarska.Je zde mnoho památek jak z říše Římské tak i z dob Turecké nadvlády.Výlet se uskutečnil ve večerních hodinách,jeli jsme naším autobusem.V loňském roce byly památky nasvětlené,ale byl poměrně klid.V letošním roce se zde konal Festival světel, ale byl to rachot.Za zvuku hlučné hudby se promítaly světelné efekty na budovy.Po technické stránce to bylo dobře udělané,ale mně se líbilo více to klidnější loňské osvětlení.

 








Takhle vypadá radnice bez cirkusového osvětlení


Hlavnímu náměstí vévodí největší dílo islámské architektury v Maďarsku,mešita Kásima Gáziho,kterou postavili Turci v 16.století.Použili přitom kámen z katolického kostela,který na tom místě stával dávno předtím.

Teď chrám funguje jako katolický kostel.Na kopuli je kříž i půlměsíc,což symbolizuje soužití křesťanů a muslimů v tomto jihomaďarském městě.
Kostel Všech svatých
Jednolodní,nejstarší kostel města Pécs byl postaven v 12.století v románském slohu.V 18.století byl rozšířen na trojlodní.


Národní divadlo
Budova národního divadla se nachází v historickém centru města,ve středu malého naměstíčka.Před ní stojí fontána zdobená sochami Sándora Ratfalviho.Divadlo bylo postaveno v r.1893-1895.Od začátků se zde hrála klasická a hudební díla...


Večerní Pécs byla moc hezká

4 komentáře:

  1. Nádherné večerní fotografie.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásné večerní fotografie a laserovou priojekcí

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera ☺ Moc mě mrzí,že jsem Maďarko nikdy nenavštívila(když jsem bydlela na Jižní Moravě.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili