25.8.24

Zámek Zruč nad Sázavou

Od 12.8-18.8.jsem byla na týdenním léčebno-turistickém zájezdu v Karlových Varech.Cestou tam jsme se stavili na zámku ve Zruči nad Sázavou.Nejstarší písemná zpráva o Zruči pochází z roku 1328.Dnešnímu zámku předcházel středověký hrad postavený patrně na začátku 14.století.Do historie se zapsal rod Kolowratů ,který hrad významně zmodernizoval a opevnil.Zámkem se patrně stal za vlády Kaleniců,Zruč se rozvíjela a r.1561 byla povýšena na město.V r.1781 postihl zámek požár,který zničil archivní dokumenty.Nová přestavba zámku začala v r.1891,kterou zahájil Adolf Schebek.Později se stalo vlastníkem město Zruč n.Sázavou.





K zámku vede cesta lipovou alejí,kterou nechali Schebkové vysázet.Byla několikrát větry zničena a znovu osázena.Začíná zde naučná stezka zámeckým parkem.Cesta vede kolem zručského dvora s hospodářskými budovami ,které patřily k zámku.

K původní bráně patřil domek purkrabího,jehož základy prý byly donedávna patrné.Vstupní brána byla ozdobena rodovými erby a uzavřena vraty.








































Po prohlídce zámku jsme měli zajištěný oběd a potom pokračovali na cestě do Karlových Varů.O tom někdy příště.

6 komentářů:

  1. Evi, to je taková nádhera jakvenku tak uvnitř. Jsou to místa, která znám jen z fotografií, ale každý to vidí jinak a Ty opravdu úžasně. Fotky jsem si prohlédla několikrát a určitě se ještě přijdu pokochat. Děkuji moc a přeji Ti nádherné a pohodové dny. Konečně se trochu ochladilo a už to bude snad příjemnější než ta vedra.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, opět jste měli pěkný výlet, že byl s pobytem, tak velké plus. Zámek je jak mnoho dalších udržován a tak by to mělo být. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera, Evi. My jsme si to dopřáli loni. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Evi,to jste měli fajn zájezd.Zámek je nádherný a o to více mě mrzí,že jsme se tam nepodívali,když jsme vozili vnučku do Humpolce.Zruč nad Sázavou je sice trochu bokem,ale v plánu byla.Jenže,když se manželovi nechce,tak s tím nic neudělám.
    Měj hezký začátek nového týdne

    OdpovědětVymazat
  5. Evičko, moc děkuji za aktuální fotky. Zastavili jsme se před pár roky na cestě na Konopiště, prošli jsme park a byla jsem nadšená. Moc se mi líbil i zrekonstruovaný hospodářský dvůr.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Tady se mi také líbilo. Evi, přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili