6.9.24

Karlovy Vary,Jelení skok

 

Ve volném čase jsem si vyšla na vycházku na Jelení skok nad město.
Místo zvané Jelení skok tvoří socha Kamzíka,která je umístěna na špičaté asi 10 m vysoké žulové skále v lázeňských lesích.Původní plastiku zhotovenou ze zinku v r.1851 po jejím zničení nahradila v r. 1986 bronzová kopie,jejíž váha je asi 80 kg.Zhotovil ji karlovarský sochař Jan Kotek.Historii vzniku jsem popsala již v minulém článku.




Z vyhlídky je nádherný rozhled na Karlovy Vary



Nahoře se nachází také restaurace s vyhlídkou a zachovalými interiéry s nádechem minulých let
Karlovy Vary jsou také spojeny s ruským carem Petrem I.Velikým.Vary navštívil v letech 1711 a 1712.Jeho popularita je spojena s jeho činorodostí,která ho během návštěv ve Varech provázela.Jedním z jeho výkonů byla jízda na neosedlaném koni na skalní vrchol nad Jelením skokem.Od té doby je toto místo nazýváno Petrovou výšinou,ze které je nejkrásnější výhled na město.V r.1877 zde byla umístěna busta cara,která jeho pobyt v Karlových Varech připomíná.

Car Petr I.vyryl údajně do dřevěnného kříže své iniciály.


Kousek níž je nejstarší vyhlídková stavba v okolí,dřevěnný altán nazývaný Mayerův gloriet,který nechal postavit v r.1804 karlovarský rodák,bohatý obchodník Mayer na skalním suku u Jeleního skoku nad lázeňským centrem města.

Krásný výhled na hotel Imperial,kde se každoročně koná Mezinárodní filmový festival.
Příště se ještě podíváme na další zajímavosti v Karlových Varech.

4 komentáře:

  1. Evi, Karlovy Vary a celý ten kout republiky mám ráda, hlavně, když už tam člověk přijede, měl by mít pěkné počasí a to jsi měla. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Evičko, ráda jsem se podívala na tvé fotky. V KV jsme byli v lednu, málem jsem umrzla na Goethově vyhlídce 😀.
    Přeji hezkou sobotu, Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Evi,to jsou nádherné fotografie.Krásné výhledy a tobě to sluší.Na vyhlídce jsme byli skoro pokaždé,když jsme jezdívali za dcerou do lázní.
    Té se stýskalo a tak jsme byli ve Varech každý víkend.Tolik míst bych chtěla ještě navštívit,ale hlavní hlídač kočičky syn je celé září pracovně v Německu.Tak nic s ubytováním zatím nemohu uskutečnit.Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  4. Jelení skok jsme nestihli při našem krátkodobém pobytu, škoda. ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji že jste se zastavili